sluiten

Personeel vast of flexibel

terug naar alle artikelen

image

Wij als MKB-ondernemers denken vaak dat wij personeelszaken er even bij kunnen doen, maar een goede personeelsfunctionaris verdient zijn geld terug. Van deze laatste groep zijn er voldoende zelfstandige ondernemers te vinden. Maak daarmee heldere afspraken en dan hoeft het niet duur te zijn, zeker niet als je de kosten vergelijkt met de kosten die je moet maken als je een personeelslid wil ontslaan.

Planning
Het is vreemd dat je wel een investeringsbegroting maakt wat je aan gereedschap wanneer nodig hebt om jouw doelstellingen te realiseren, maar er niet bij stil staat of je voldoende mensen met de juiste bekwaamheden in huis hebt om de onderneming te laten draaien. Let daarbij niet alleen op mensen die direct bijdragen aan de productie, maar ook indirect personeel. Wat als alles goed loopt, maar je kan niet op tijd factureren, offertes uitbrengen, of erger nog je geld incasseren?

De eerste stap die je moet nemen: maak een inschatting aan de hand van de begroting en de markt welke omzet je over 1 jaar tot en met 5 jaar wil en kan realiseren. Kijk aan de hand van de orderportefeuille, bijna zekere orders en de markttendens hoe ver je de groei al gerealiseerd hebt. Heb je nu de groei van 2018 al gerealiseerd dan moet je een besluit nemen: of de begroting aanpassen of niet iedere nieuwe order aannemen.

Stap twee: bepalen welke mensen met welke kwaliteiten heb ik nodig om mijn doelstelling te kunnen realiseren.
Stap drie: kijken welke kwaliteiten heb ik in huis en wat heb ik nog extra nodig. Vergeet ook niet jezelf erin te betrekken. Misschien moet je zelf bepaalde werkzaamheden overdragen aan andere mensen. Nu kan je een goede profielschets maken van welke mensen met welke kwaliteiten je wanneer nodig hebt.

Mogelijkheden  
Flexibele contractvormen:

·         Inhuren van ZZP’ers. Je loopt het risico dat je achteraf toch een personeelslid hebt met alle extra kosten.

·         Uitzendkrachten. Je hebt geen zekerheid of dezelfde uitzendkracht morgen ook bij je werkt.

·         Oproepcontract en dergelijke vormen. Eigen salarisadministratie voeren, ziekteverzuim en arbodienst zelf regelen.

Min of meer vaste contractvormen:

·         Payroll. Het payroll bedrijf verhuurt een personeelslid voor een vaste periode aan je. Stukje schijnzekerheid doordat veel contracten de kosten van bijvoorbeeld ontslag doorberekenen aan de klant.

·         (tijdelijk) arbeidscontract met eigen werknemer.  Voordeel is dat je de kennis in huis houdt en een redelijke mate van zekerheid hebt dat de structurele personeelsbehoefte ingevuld is.

delen

Raak Accountants en Belastingadviseurs

Aphroditestraat 9
5047 TW Tilburg
013-5913969

www.raak-accountant.nl/ Lees meer >
Ook interessant