sluiten

Ondernemers: Plan ook uw bedrijfsoverdracht tijdig voor!

terug naar alle artikelen

image

In het vorige artikel van oktober 2015 kwamen de eerste 4 van in totaal 8 fasen van het verkoopproces van uw onderneming aan bod: 1. Uw wensen in kaart te brengen, 2. De voorbereiding, 3 Verkoop klaar maken en 4. Waardebepaling. In dit artikel komen fase 5 tot en met 8 van prijsbepaling tot verkoop aan bod:

Fase 5: prijsbepaling
Is uw bedrijf helemaal verkoop klaar en is de waarde bepaald, dan is het tijd om de verkoopprijs vast te stellen. Stelt u zich daarbij de volgende vragen: wat wil ik minimaal voor mijn bedrijf krijgen, wat kan ik maximaal voor mijn bedrijf krijgen en wat is een reële verkoopprijs? Door vooraf goed zicht te hebben op de verkoopprijs, verstevigt u uw onderhandelingspositie met een mogelijke koper.

Let op! Bent u van plan uw bedrijf binnen uw familie over te dragen, dan bent u wellicht geneigd genoegen te nemen met een lagere verkoopprijs. Echter, als u uw bedrijf overdraagt tegen een niet-marktconforme prijs kan de Belastingdienst zich op het standpunt stellen dat er sprake is van een schenking.

Fase 6: geschikte koper zoeken
In deze fase gaat u op zoek naar een mogelijke koper. Dat kan een onbekende zijn, maar ook een zoon of dochter, een werknemer binnen uw bedrijf of iemand uit uw zakelijke netwerk. Heeft u nog geen geschikte kandidaat, dan kunt u met uw bedrijf de markt opgaan. Er zijn verschillende zoekmogelijkheden aanwezig zoals o.a. Ondernemersplein.nl. Deze geeft een handig overzicht van de belangrijkste databanken voor de koop en verkoop van bedrijven. Alvorens u de markt opgaat, is het belangrijk dat u een korte profielschets van uw bedrijf maakt om interesse van potentiële kopers te wekken.

Fase 7: onderhandelingsfase
Heeft u eenmaal een potentiële koper gevonden, dan start de onderhandelingsfase. Het is belangrijk om alle handelingen schriftelijk vast te leggen. Zodra duidelijk is dat een potentiële koper echt geïnteresseerd is, wordt het tijd om belangrijke informatie uit te wisselen. Door het opstellen van een geheimhoudingsovereenkomst voorkomt u dat onzorgvuldig met deze informatie wordt omgesprongen. Als beide partijen vertrouwen hebben en door willen gaan dan is het gebruikelijk om elkaars intenties op vast te leggen in een ‘intentieovereenkomst’.

Na de intentieovereenkomst zal de potentiële koper de informatie die u als verkoper heeft verstrekt, willen toetsen door middel van een due diligence-onderzoek. Dit is een onderzoek naar het bedrijf waarbij alle juridische, fiscale, financiële en bedrijfseconomische aspecten aan bod komen.
Zodra beide partijen in de onderhandelingsfase op hoofdpunten een akkoord hebben bereikt, kan een voorovereenkomst worden gesloten.

Fase 8: verkoop
Als de onderhandelingsfase is afgerond, kan de definitieve koopovereenkomst worden gesloten. Als u een bv verkoopt, is nog een gang naar de notaris nodig. Daar worden de aandelen officieel overgedragen. Nadat u de koopsom heeft ontvangen, is uw bedrijf definitief verkocht. Alhoewel de overdracht nu is afgerond, wil dat nog niet zeggen dat u alle banden met uw onderneming heeft doorgesneden. Misschien blijft u nog actief betrokken bij de onderneming. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u afspraken heeft gemaakt over de koopsom, waarbij de uiteindelijke hoogte mede wordt bepaald door de toekomstige resultaten van de onderneming.

Tot slot:
Bij een bedrijfsoverdracht krijgt u altijd te maken met de fiscus. Daarbij maakt het verschil of het gaat om bijvoorbeeld de overdracht van een eenmanszaak of van een bv. Vaak zal er moeten worden afgerekend, maar dat hoeft niet altijd. Er is namelijk een aantal ‘verzachtende regelingen’.

Voor meer informatie hierover nodigen wij u graag uit voor een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie!

 

delen

AccountXperts

Kerkstraat 4-A 4-B
5711 GV Someren
0492-347981

www.accountexperts.nl Lees meer >
Ook interessant