sluiten

HR-processen uit handen geven is de vergeten vorm van groei.

terug naar alle artikelen

image

Het is dan zaak op tijd bij de juiste partner aan de bel te trekken. Al is het alleen maar om problemen voor te blijven. Maar wanneer doe je dat? “Vaak te laat”, zegt Suzan, met een lach: “We lossen het altijd op.” Zo ook met de onderstaande opdracht.

Een MKB-bedrijf ergens in het midden van het land. De onderneming draait op zich goed, maar het management hield zich bezig met de organisatie en de toekomst, terwijl de medewerkers in het hier en nu zitten. Voilà: twee planeten, met het steeds groter wordend zwart gat.

Blanco

“We zien geregeld dat het vertrouwen in elkaar weg is. De ene planeet weet niet wat erop de andere planeet gebeurt. Als we gevraagd worden als organisatie-personeelsfunctionaris, zoals hier, dan stappen we er blanco in en hoor ik vrij snel: hè, iemand die naar me luistert. Het is mijn taak de vertaalslag te maken naar bijvoorbeeld het management of de werkvloer. Dat brengt al rust.”

Rammelen

“De twee planeten hebben dikwijls geen weet van elkaars doen en laten. Dan blijf ik net zo lang aan een deur rammelen totdat er wel begrip komt. De volgende stap is dat we met iedereen praten over knelpunten, verbeteringen aanbrengen in bestaand beleid of met ideeën komen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich beter voelt in de organisatie. Daar zit een vergeten vorm van groei.”

Goed groeien

Volgens Suzan is het slim dit proces aan een buitenstaander over te laten: “Als je bedenkt hoeveel moeite het kost een bedrijf soepel te laten lopen, dan weet je dat het energie vreet om bij wantrouwen met elkaar te werken. ”Bij de bovenstaande klant is ze nog steeds actief, met name door het achterwege blijven van de vuistdikke rapporten. “Daar doen we niet aan. We helpen je liever met goede afspraken en opvolging, zodat je voortdurend in actie blijft met groeien op elk gebied van je bedrijf.”

Suzan Wijnbergen is eigenaar van Groeikompas. Ze helpt ondernemers met goed groeien. Praktisch door werk uit handen te nemen, en strategisch en doelgericht met een verfrissende kijk op HR-beleid.

Tags

delen

Groeikompas

Paardeweide 3f
4824EH Breda
085-732 55 33

groeikompas.nl/ Lees meer >
Ook interessant