sluiten

Nieuwe mbo-opleiding broadcast en streaming technicus

terug naar alle artikelen

image

Vanaf aankomend schooljaar start de nieuwe opleiding broadcast en streaming technicus bij Curio in Bergen op Zoom. De opleiding is een onderdeel en uitbreiding van de bestaande opleiding podium- en evenemententechniek licht/geluid. De reden voor de uitbreiding is de toenemende vraag vanuit de markt voor een broadcast en streaming technicus.

Streaming is sinds vorig jaar flink in opkomst. Vanwege het coronavirus was het lang niet mogelijk om fysiek bij evenementen aanwezig te zijn. Om de evenementen toch door te laten gaan, konden geïnteresseerden meekijken via het internet via een livestream. Voor het streamen van evenementen zijn er mensen nodig die weten hoe je dat technisch mogelijk maakt. En ervoor zorgen dat beeld, licht en geluid perfect zijn. De opleiding broadcast en streaming technicus leid je hiervoor op.

Verandering in de branche
Curio heeft al een aantal jaar de creatieve mbo-opleidingen podium- en evenementen techniek en AV-specialist in haar opleidingsaanbod. Toch miste er iets. Koen Janssen, teamvoorzitter podium- en evenemententechnicus geluid/licht, zegt over het ontstaan van de opleiding: “Tussen de opleidingen podium- en evenementen techniek en AV-specialist zat al een tijdje een gat. En toen kwam corona. We zagen dat dit zorgde voor een verandering in de branche. Mensen uit de evenementenwereld werden gevraagd voor streamingsklussen. Er is vanuit de markt steeds meer vraag naar broadcast en streaming technicus. Daarom hebben we de opleiding podium- en evenementen techniek uitgebreid.”

Brede oriëntatie
Als broadcast en streaming technicus leer je een televisie- of online uitzending technisch voor te bereiden. Tijdens het eerste leerjaar volgen studenten de opleiding podium- en evenementen techniek en leren ze alles over licht -, geluid – en beeldtechniek. Na het eerste jaar kunnen ze zich verder specialiseren in een richting. Waaronder broadcast en streaming technicus.

Keuzedeel
Twee studenten van podium en evenementen techniek en zes studenten van AV-specialist volgen op dit moment het keuzedeel verdieping broadcast. Zij draaien proef voor de opleiding. Een grootschalig project, waar zij onlangs aan mochten werken, is het online studiekeuze event van Curio. Dit werd op 18 maart live gestreamd en gepresenteerd door Daan Boom, bekend van Streetlab. Dit is slechts een voorbeeld. Daarnaast worden er nog meer streaming projecten gedraaid vanuit bijvoorbeeld theater de Kring en poppodium Gebouw-T.

Streaming in de toekomst
Koen Janssen verwacht dat het streamen van evenementen blijvend is. Ook als evenementen straks weer fysiek bezocht gaan worden, zal streaming blijven bestaan. Daarnaast is er een grote groep mensen uit de evenementenbranche die zich heeft laten omscholen, waardoor er straks ook weer mensen nodig zijn op de evenementen. De opleiding biedt daarom voldoende baankansen.

Innovatie
Naast de nieuwe opleiding is Curio tevens bezig met een koppeling tussen de opleidingen mechatronica en podium- en evenementen techniek. Dit zal plaatsvinden in theater De Maagd in Bergen op Zoom. Het is een samenwerking tussen Curio, Gemeente Bergen op Zoom en De Maagd. Ook Tait en Siemens zijn hierbij betrokken.

Meer weten over de opleiding broadcast en streaming technicus? 
Neem dan een kijkje op de website