Word lid

sluiten

Netwerken onderhouden: zo doe je dat

terug naar alle artikelen

image

Het kost vaak aardig wat tijd en moeite om nieuwe mensen te leren kennen en je netwerk uit te breiden. Je hebt al heel wat leuke netwerkborrels gehad en telefoontjes gepleegd om de juiste mensen te ontmoeten. Nu is het essentieel om je netwerk te onderhouden. In de praktijk blijkt dat veel netwerkrelaties na enige tijd toch verslappen. Dit komt vaak doordat mensen aangeven het druk te hebben, ze voelen zich ongemakkelijk om zomaar iemand te contacten of ze weten niet waar ze het met iemand over kunnen hebben. Zonde, je weet namelijk niet wat iemand in de toekomst nog voor je kan betekenen. Wij geven je graag enkele tips hoe jij efficiënt je netwerk kan onderhouden!

Houd het overzicht

Het kan zo zijn dat je zoveel mensen hebt leren kennen, dat het moeilijk wordt om alles van iedereen te onthouden. Het is daarom belangrijk om een overzicht te houden van je netwerk. Dit kan je doen door een Excel-bestand bij te houden van je netwerkrelaties. Het kost je slechts enkele minuten om na een netwerkborrel of -gesprek wat mensen toe te voegen aan het overzicht. Hierin noteer je zowel functionele gegevens, zoals contactgegevens, functietitel, bedrijfsnaam als persoonlijke gegevens.

Behoud een persoonlijke band

Het is belangrijk om up-to-date te blijven van de persoonlijke gegevens van je netwerk. Denk bijvoorbeeld aan iemands gezinssituatie, hobby’s of belangrijke dagen zoals wanneer iemand met een nieuwe baan gaat beginnen. Zo heb je een overzicht met handige ingangetjes als je graag weer eens contact wilt opnemen en hoef je niet bang te zijn voor ongemakkelijke stiltes. Daarnaast zal je netwerk het altijd waarderen als je op relevante dagen aan ze denkt.

Blijven geven

Netwerken is een two-way street. Het is dan ook belangrijk dat jij ook bezig blijft met wat je de ander kan bieden. Zo bouw je een sterke band op en creëer je een kwalitatief netwerk. Blijf dan ook actief nadenken over hoe jij anderen kan helpen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een interessant whitepaper op LinkedIn tegenkomt of dat er een functie vrijkomt binnen je organisatie. Stuur het vooral door binnen naar de juiste personen binnen je netwerk. Op deze manier blijf je relevant voor mensen en onderhoud je je netwerk.

Fysiek en online contact

Je netwerk onderhouden gebeurt vaak online. Het is eenvoudig om even een appje te sturen en op deze manier je netwerk up-to-date te houden van eventuele ontwikkelingen. Vergeet niet om af en toe ook eens samen koffie te drinken of een event te bezoeken. Wanneer je elkaar fysiek spreekt is het makkelijker om persoonlijk contact te leggen. Waar online contact al gauw zakelijk wordt, heb je het bij fysieke gesprekken makkelijker en langer over persoonlijke onderwerpen. Dit is essentieel om een sterke vertrouwensband op te bouwen. Bij Netwerk Brabant organiseren we geregeld sfeervolle netwerkontbijten en -diners waar je in ontspannen sfeer met elkaar kan bij praten. Ben je benieuwd wanneer het volgende event op de planning staat? Neem dan gerust contact met ons op.