sluiten

Is er reden voor bezorgdheid?

terug naar alle artikelen

image

Het lijkt erop dat binnenkort de winkels, terrassen en de deuren weer open mogen. Het blijft echter ook nog wel onzeker. Hoe het ook zij, iedereen kijkt reikhalzend uit naar dat moment en de ondernemers die enorm getroffen zijn door de Corona maatregelen natuurlijk op de eerste plaats. Naast blij ben ik ook wel bezorgd over wat die heropening gaat betekenen voor veel ondernemers. 

Mijn zorg heeft alles te maken met de vele onduidelijkheden die er zijn als dadelijk de gezondheidscrisis achter de rug is. Het einde van de gezondheidscrisis kan wel eens het begin zijn van een nog grotere ondernemerscrisis. De ondersteuning van financiers die aflossingen en soms rente uitstelden, de belastingdienst met haar uitstelregelingen en de overige overheidsregelingen. Ze waren nodig en goed dat ze snel ingesteld werden, maar iedereen weet dat van uitstel geen afstel komt. Ik ben bang dat het voor veel ondernemers betekent dat het dadelijk een optelsom wordt van lopende verplichtingen, uitgestelde betalingen en wellicht vervangingsinvesteringen. En dat in een economie die zich moet herstellen.

Gelukkig hoor je nu ook al wel geluiden die gaan in de richting van geheel of gedeeltelijke kwijtschelding van opgebouwde schulden? Ik ben toch bang dat die optelsom voor veel ondernemers betekent dat de lasten te hoog worden en dan dreigt er alsnog een groot probleem. Je wilt toch niet meemaken dat je de lockdown overleefd hebt en dan toch nog de deuren gedwongen moet sluiten.

Ik heb geen panklare oplossing, maar wat ik wel wil adviseren aan ondernemers is om niet te wachten tot het water de lippen bereikt heeft of erger. Trek aan de bel en hoe eerder hoe beter. Uit eigen ervaring weet ik dat veel ondernemers te lang wachten voor er geacteerd wordt. Ik begrijp dat heel goed, maar weet ook dat het dan alleen maar moeilijker wordt. Zorg dat je zelf het initiatief houdt en zelf aan het stuur blijft zitten. Als anderen, de financiers, crediteuren of belastingdienst hun plek achter het stuur opeisen, is het vaak te laat.

Als je dat wilt kunnen ik of een van mijn collega’s je daarbij helpen en onze kennis en ervaring met financiers en deze problematiek inzetten. Het helpt al vaak om er gewoon een keer over te praten. Ook dat kan, graag zelfs en helemaal vrijblijvend.

Leon Brouns
Cygnus Eindhoven-Helmond: Leon Brouns  06-51999792 leon.brouns@cygnus.nl