Word lid

sluiten

Faillissement voorkomen?

terug naar alle artikelen

image

Vorige week was ik een van de participanten in een zitting voor de Rechtbank Amsterdam, waarin het verzoek tot homologatie in het kader van een WHOA-traject van een van mijn relaties werd behandeld. Voor mij de eerste keer en sowieso een traject wat nog maar weinigen hebben meegemaakt. Ik begreep dat er vanaf de ingangsdatum van de WHOA nog maar 81 WHOA-trajecten zijn doorlopen. Dat betekent ook dat er slechts een heel klein deel van de herstructureringsdeskundigen en advocaten in Nederland actieve ervaring hebben met de WHOA.

Ik vond het interessant maar ook spannend om een rol te spelen in dit traject dat van groot belang is voor niet alleen mijn client. Met name voor de schuldeisers van mijn client hangt er ook veel af van het besluit dat de Rechtbank gaat nemen; ontvangen ze een deel van hun vordering of volgt er een faillissement. In dat laatste geval zullen ze niets terugzien van hun vordering en dat gun je niemand.

Begin Mei doet de Rechtbank uitspraak en tot dan is het nog even afwachten. Ruim 93% van de schuldeisers die gestemd hebben zijn akkoord gegaan met het voorstel. Het minimaal benodigde percentage is 66,67, dus dat zou gevoelsmatig tot niets anders moeten leiden dan tot een positief besluit.

Ik heb ook veel geleerd van het traject, waarin veel goed is gegaan, maar zeker ook niet alles. De ervaringen die ik hierin opgedaan heb gaan in mijn bagage en daar kunnen hopelijk andere ondernemingen hun voordeel mee doen.

Je hoopt natuurlijk dat er geen ondernemers in de situatie komen dat een WHOA in beeld komt. De realiteit laat echter ook zien dat veel ondernemers het moeilijk hebben of nog krijgen. Voor hen is het goed te weten dat er oplossingen zijn, buiten het faillissement.

Leon Brouns
leon.brouns@cygnus.nl
M 06-51999792
www.cygnus.nl/helmond