sluiten

Eerder groen met Schwung

terug naar alle artikelen

image

Van 3 tot en met 6 juni was Brainport Eindhoven gastheer van het ITS Congres, het grootste Europese congres over slimme mobiliteit. De nadruk lag deze dagen op het daadwerkelijk invoeren van innovatieve technologieën. Zo maakte wethouder Monique List (mobiliteit) de invoering van de Schwung innovatie bekend tijdens de slotdag van het congres. Met de Schwung-app kunnen fietsers eerder groen krijgen bij een groot aantal verkeerslichten. Daarnaast zorgt de inzet van intelligente software er sinds vorige week voor dat het gemotoriseerd verkeer beter door kan rijden op verschillende kruispunten op de Ring in Eindhoven. Het is de bedoeling dat na evaluatie dit ook op de rest van de Ring toegepast wordt.

De Schwung-app op de smartphone van de fietser maakt verbinding met verkeerslichten in de buurt en vraagt al op grotere afstand groen licht aan. Normaal wordt een fietser pas opgemerkt door een detectielus in het fietspad of door gebruik van een knop bij de stopstreep. Met Schwung springt het licht, als de situatie het toelaat, sneller op groen en hoeven fietsers soms niet eens te stoppen. De Schwung-app werkt nu al bij 100 van 175 fietsverkeerslichten in Eindhoven.

Wethouder List: “Als gemeente investeren we in de fiets. Fietsen is een duurzame en gezonde manier om je in de stad te verplaatsen. We zorgen voor een uitstekend netwerk van fietspaden en goede fietsenstallingen. We hebben verkeerslichten met wachttijdvoorspellers. En met Schwung wordt een fietsreis door Eindhoven nog sneller en comfortabeler aangezien je minder, of minder lang, hoeft te wachten. Het past perfect binnen onze ambities op het gebied van slimme mobiliteit. En die zijn breed; voor zowel gemotoriseerd verkeer, OV, fiets als voetganger.”

Schwung, een innovatie van Vialis, slaat ook de meestgebruikte route(s) van een fietser op. Het is een zelflerend systeem. Door te kijken naar de historie van de fietsroute, weet de app al in welke richting de aanvraag voor groen moet worden ingediend. Robin van Wijk, productmanager van Schwung: “Het is goed om te zien dat fietsers steeds meer aandacht krijgen in Nederland. Met de Schwung-app kunnen fietsers nu ook in Eindhoven eerder groen aanvragen waardoor ze sneller op hun bestemming zijn. De app is tijdens de reis offline, dus als je aan het fietsen bent is de app niet te openen. Zo voorkomen we dat fietsers tijdens het fietsen op hun mobiel kijken.”

De implementatie van Schwung in Eindhoven wordt gerealiseerd met de steun van provincie Noord-Brabant.