Word lid

sluiten

Cyberweerbaarheid Onderzoek MKB Brabant 2022.

terug naar alle artikelen

image

Hoe is het gesteld met de cyberweerbaarheid van MKB-organisaties in de provincie Noord-Brabant? Dat is de centrale vraag in het Cyberweerbaarheidsonderzoek MKB Brabant, georganiseerd door ACA IT-Solutions, met medewerking van netwerkorganisatie MKB Eindhoven en Fontys ICT Hogeschool.

Directie, management en IT-(mede)verantwoordelijken van bijna 200 Brabantse organisaties hebben een vragenlijst doorlopen, waarbij zij hun visie gaven op cybersecurity en de wijze waarop dit in hun organisatie is gerealiseerd. De overall conclusie: de cyberweerbaarheid van het MKB in Brabant is nog ver onder de maat.

Dit rapport publiceren we in oktober, de European Cyber Security Month, om extra aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Het rapport kan bekeken worden via aca-it.nl/rapport

Enkele conclusies:

  • Het cybersecuritybeleid is bij het merendeel van de respondenten onderbelicht. Zo staat bij slechts 50,8% van de respondenten het thema cybersecurity periodiek op de agenda van de directie. 
  • Het doen van updates is vaak onderbelicht. Bij meer dan de helft van de respondenten wordt dit niet adequaat uitgevoerd, wat leidt tot een ‘snoepwinkel voor cybercriminelen.’
  • Er is onvoldoende aandacht voor de technische basisprincipes van cybersecurity, zoals back-ups en MFA (multi-factor authenticatie). Back-ups zijn een waar pijnpunt zo blijkt: 28,3% van de respondenten geeft aan niet te testen op bruikbaarheid van back-ups en 20,6% van de respondenten werkt nog niet met MFA.
  • Het grootste deel van de respondenten (49,7%) heeft geen cyberverzekering.
  • In slechts 44,4% van de gevallen worden medewerkers periodiek getraind om malafide mails te herkennen.

Het MKB staat volop in de belangstelling van cybercriminelen. Een inhaalslag is daarom hoog nodig. Kijkend naar de onderzoeksresultaten zijn er quick wins te behalen bij veel organisaties. De conclusies en aanbevelingen staan beschreven in het onderzoeksrapport.