sluiten

Constante en intensieve luchtreiniging van Gecon

terug naar alle artikelen

image

Het ontstaan van Gecon
Tijdens mijn studie aan de TU Delft ontstond de interesse om mens en technologie bij elkaar te brengen. Nieuwe technologie is tot veel in staat. Maar zolang mensen het niet kennen en begrijpen, zullen ze het ook niet zomaar gebruiken. Voor veel technologieën duurt het dan ook lang voordat ze echt de massamarkt bereiken, zoals ik als co-auteur ook schreef in Technologiemonitor 2018 van STT (Stichting Toekomstbeeld der Techniek). Nadat ik ben afgestudeerd heb ik mij de afgelopen 2,5 jaar gespecialiseerd in het bieden van schone en veilige lucht. Mijn bedrijf Gecon biedt een innovatieve oplossing tegen de kleine deeltjes in de lucht, zoals fijnstof, pollen en zelfs virussen (natuurlijk COVID-19, maar ook de jaarlijkse griep en verkoudheden). Na de opstartfase lag onze focus op het meten van de luchtkwaliteit door middel van sensoren. Later hebben wij ons, naast het meten, gespecialiseerd in het verbeteren van de luchtkwaliteit in gebouwen door gebruik te maken van geavanceerde luchtreinigers.

Constante en intensieve luchtreiniging
In de lucht is er sprake van een continue aanwezigheid van fijnstof, virussen en andere verontreinigingen. Luchtreiniging is dan ook een hot topic, zeker in deze tijden. Hoe beter de luchtreiniging in ruimtes waar mensen samenkomen, hoe kleiner de kans dat onder andere virussen verspreid worden via aerosolen, fijnstof en pollen.

Schone lucht creëert niet alleen een aangename en veilige werk- en leefomgeving, maar heeft ook een zeer positieve invloed op de concentratie en productiviteit. Elk jaar veroorzaken griep en verkoudheid veel ongemak en het hoge ziekteverzuim is een forse kostenpost, met luchtzuivering kan dit aanzienlijk gereduceerd worden. Hoe prettig is dat!

Luchtreiniging en ventilatie; twee verschillende zaken
Ik wil benadrukken dat ventilatie en luchtreiniging twee aparte zaken zijn. Veel mensen verwarren de vaste (mechanische) ventilatie die vaak al in een gebouw aanwezig is met luchtreiniging, dit staat geheel los van elkaar. Of, beter gezegd, ze vullen elkaar aan! Fijnstof, pollen, schimmelsporen en virussen zouden anders in de lucht aanwezig blijven.

De richtlijnen van het RIVM zijn gebaseerd op het meest recente Bouwbesluit uit 2012. Hierin komt het hele woord infectie/virusbestrijding niet voor. Ventileren is vooral gericht op comfort, een fris ruikende lucht en het voorkomen van een bedompte ruimte. Voor een maximaal resultaat zal de binnen lucht ook constant gezuiverd moeten worden door geavanceerde luchtreinigers.

Technologie tot in perfectie
Na een grondig onderzoek heeft Gecon ervoor gekozen om te werken met een toonaangevende Zweedse firma. Zij hebben een onderzoek laten uitvoeren aan het bekende Karolinska Institutet in Zweden, welke ook gepubliceerd is in het gerenommeerde wetenschappelijke blad Nature Scientific Reports. Het onderzoek toont aan dat hun luchtreinigers 97% van alle luchtmobiele virussen in de lucht deactiveren en daarmee overdracht voorkomen.

Wat kan Gecon betekenen?
Vanuit onze expertise adviseert, plaatst en onderhoudt Gecon deze luchtreinigers en zijn er verder geen aanpassingen aan bestaande systemen nodig, wat ontzettend in de kosten scheelt. Als het ware koop je schone lucht als abonnement en heb je er verder geen omkijken naar. Tevens zijn deze luchtreinigers zeer energiezuinig en geluidsarm.

Voor meer info over onze dienst en producten verwijs ik u graag naar mijzelf (bram@gecon.nu), of anders eerst even naar onze website.

content-image content-image content-image