Wie in Brabant werkzaam is als ondernemer weet als geen ander dat ondernemen de nodige vrijheid brengt, maar dat er ook een aantal belangrijke zaken is waar je op moet letten. Als zelfstandige ondernemer ben je bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het regelen van je marketing, je administratie en het afsluiten van zakelijke verzekeringen.
Neem bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV): steeds meer Brabantse ondernemers kiezen ervoor om deze verzekering af te nemen. Maar: waarom is dat het geval en wat houdt de AOV precies in voor ondernemers? In dit artikel vertellen we je hier graag meer over en lees je meer over de voordelen van een AOV.
Het afsluiten van een AOV als ondernemer is dus iets dat steeds vaker gebeurt en wel met een reden. Zoals de naam het namelijk al zegt, is een AOV namelijk een verzekering waarmee ondernemers en zzp’ers ervoor kunnen zorgen dat ze op het moment dat ze ziek zijn of niet meer kunnen werken door bijvoorbeeld een ongeval hun inkomsten behouden. Hier betaal je een bepaald bedrag per maand voor.Een zelfstandige ondernemer beschikt namelijk niet over dezelfde regelingen als een werknemer in loondienst.
In loondienst kun je namelijk over het algemeen terugvallen op sociale zekerheid en de regeling van een werknemer. Zij hebben hier een vangnet voor; iets dat zelfstandige ondernemers niet hebben. Mocht je arbeidsongeschikt raken als ondernemer en je beschikt over een AOV, dan hoef je niet bang te zijn dat je je inkomsten verliest. Heb je echter geen AOV afgesloten en er gebeurt iets, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een inkomen. Op dit moment is een AOV afsluiten namelijk nog niet verplicht, dus je beslist zelf of je wel of geen AOV afneemt.
Hoewel zo’n verzekering op dit moment nog niet verplicht is voor ondernemers in Brabant en de rest van Nederland blijft dit niet zo. Er gaan al enkele jaren geruchten over de verplichting van de AOV. Hoewel het even heeft geduurd, heeft de Nederlandse overheid toch een datum in gedachten. Naar verwachting zal de AOV-verplichting vanaf 2027 ingaan. Dit houdt in dat je als zelfstandige ondernemer vanaf dat moment sowieso een AOV moet hebben, zodat je een vangnet hebt op het moment dat je ziek wordt of dat je op een andere manier arbeidsongeschikt raakt. Je mag dus niet meer werkzaam zijn zonder een AOV.
Wat de exacte voorwaarden en tarieven gaan worden van de verplichte AOV is nog niet helemaal duidelijk. Het kabinet is in ieder geval in gesprek met verzekeraars en sociale partners om zo te kijken welke regeling betaalbaar en effectief is voor verschillende soorten ondernemers. Ook wordt er nog gekeken naar mogelijke uitzonderingen. Op het moment zijn er bijvoorbeeld al veel ondernemers die gebruik maken van een alternatieve vorm van een arbeidsongeschiktheidsregeling, zoals een broodfonds. Het is dus nog even afwachten wat de regels en voorwaarden gaan zijn, maar feit is wel dat de AOV in ieder geval verplicht gaat worden voor alle ondernemers in Nederland.
Verspreid over Brabant zijn heel wat ondernemers te vinden. Sterker nog: het aantal ondernemingen in de regio neemt al een hele poos toe. Een van de grootste redenen waarom zij alsmaar vaker een AOV hebben, is omdat veel van hen al willen anticiperen op de komende verplichting. Zij kiezen liever nu al een verzekeraar en AOV uit die bij het bedrijf passen, dan dat ze moeten wachten tot het moment waarop het verplicht wordt. Daarnaast zijn steeds meer ondernemers zich bewust van het feit dat een AOV eigenlijk wel heel erg handig is, met name in bepaalde branches waarin de kans op een ongeval of ziekte groot is. Met een AOV hebben ze een fijne bescherming voor het geval dat.
Wat ook meespeelt, zijn de onzekere tijden die voor veel ondernemers zijn ontstaan door een veranderende economie. Er is op het moment best wat economische onzekerheid te vinden in bepaalde sectoren, waardoor het toch een prettig idee kan zijn om een AOV te hebben. Mocht je uitvallen, dan hoef je je geen zorgen te maken over je inkomsten. Verder vinden veel ondernemers in Brabant het sowieso een prettig idee om alles goed voor elkaar te hebben binnen het bedrijf. Wanneer je de zekerheid van een vangnet hebt, voelt het alsof je een betere basis hebt om te ondernemen waardoor een AOV zeker niet mag ontbreken binnen je bedrijf.
Wat natuurlijk ook erg fijn is, is dat er tegenwoordig veel voordelen zitten aan het hebben van een AOV als ondernemer. Wist je bijvoorbeeld dat steeds meer verzekeraars maatwerk aanbieden waardoor een AOV echt goed aansluit bij je persoonlijke en zakelijke situatie? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eigen risicoperiode en de hoogte van de uitkering bepalen. Zo beschik je altijd over een AOV die bij je bedrijf en jezelf past. Andere voordelen zijn onder andere:
De premie die je per maand (of per jaar) betaalt voor je AOV is aftrekbaar bij de Belastingdienst. Hierdoor vallen de uiteindelijke kosten voor je AOV enorm mee, terwijl je wel gewoon verzekerd en beschermd bent.
Een ander groot voordeel is de rust en gemoedsrust die je krijgt wanneer je een AOV hebt afgesloten. Je hoeft je immers niet meer druk te maken over je financiële situatie op het moment dat je lang ziek bent of je een andere reden hebt waarom je arbeidsongeschikt bent.
Het grootste voordeel is uiteraard de financiële zekerheid die komt kijken bij het afsluiten van een AOV. Je bedrijf blijft up and running, ook wanneer jij dat even niet bent. Kortom: genoeg redenen om op te noemen waarom ondernemers in Brabant steeds vaker voor een AOV kiezen. Nu is het nog niet verplicht, maar over enkele jaren is dit wel het geval. Mocht je dus nog geen AOV hebben, dan is dit zeker het moment om hierover na te denken.