sluiten

Acht zakken zwerfvuil op de maandagochtend, dat is pas het begin van de Pilot!

terug naar alle artikelen

image

Zwerfvuil op bedrijvenpark Kraaiven in Tilburg is een doorn in het oog voor ondernemers. Hoe meer afval er ligt, hoe meer er bij lijkt te komen. Lege flessen, plastic verpakkingen, glas en blik, dumpingen van volle vuilniszakken, je komt het allemaal tegen. Niet direct een visitekaartje voor de gevestigde ondernemers. 

Eerder dit jaar sloot RIBW zich aan bij Vitaal Kraaiven, wat parkmanager Christel Tax-Gloudemans op het idee bracht om gezamenlijk met gemeentelijk aannemer DoBro een verdere samenwerking te zoeken! ‘Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt effectief waarde laten toevoegen op Bedrijvenpark Kraaiven door letterlijk de handen uit de mouwen te steken en zwerfvuil aan te pakken, dat is voor iedereen een win-win’ situatie! Een mooie samenwerking, die al in de eerste week een bijzonder zichtbaar resultaat oplevert!

Mooie lokale samenwerking met RIBW Brabant
KREW is onderdeel van RIBW Brabant. KREW is gevestigd aan de Ledeboerstraat 33 in Tilburg en begeleid mensen met een psychische kwetsbaarheid naar zo zelfstandig mogelijk werken. Stijn Visser (leer-werkcoach bij RIBW Brabant) geeft aan “Op de Ledeboerstraat bieden wij verschillende werkprojecten aan, zoals in- en ompak werk, print en sign, houtwerkplaats en klussenteam. Door middel van deze projecten worden arbeidsvaardigheden getraind om zo praktijkervaring op te doen met als doel (weer) terug te keren in het arbeidsproces. Vanuit deze projecten plaatsen we de cliënten bij bedrijven”.

Thijs Appels (leer-werkcoach van het klussenteam RIBW) loopt zelf mee tijdens het zwerfvuil ruimen om de Pilot mee vorm te geven en te begeleiden: ‘Wij zijn afgelopen week gestart met het ruimen van zwerfvuil. Vooralsnog starten we tijdens de pilot we iedere maandag van 09:00 uur tot 12:00 uur met het ruimen van afval. Het streven is om een groep op te bouwen van ‘vaste’ krachten, van waaruit mensen weer door kunnen groeien. Afgelopen maandag hebben we zeker acht volle vuilniszakken opgehaald in een paar uur tijd! Onze mannen en vrouwen vinden het werk leuk om te doen, ze zijn buiten, hebben sociaal contact en zien resultaat van hun werk en het wordt gewaardeerd door de gevestigde ondernemers.’. Het zwerfruim team is herkenbaar aan de oranjes hesjes, die naast veiligheid ook de samenwerking uitdraagt.

DoBro is blij met de pilot
DoBro (de gemeentelijk aannemer voor groen- en grijsonderhoud in het openbaargebied) is blij met de extra ‘hulp’. Dennis van Dijk (Projectmanager DoBro) geeft aan: ‘Wij onderhouden de bedrijventerreinen conform de eisen van de gemeente en indien de ploegen tijd over hebben ruimen wij extra zwerfafval op voor een schonere omgeving. We hebben met RIBW diverse zwerfvuilroutes gegeven waar ze aan de gang kunnen om het achtergebleven zwerfafval op te ruimen. RIBW pakt het grondig aan, niet alleen langs de openbare weg wordt zwerfvuil geruimd, ook de bosschages worden niet overgeslagen! Wij van DoBro zijn erg enthousiast over deze pilot en willen dan ook een warm hart uitdragen naar RIBW. Uiteraard pakken wij de rest van de week gewoon het reguliere onderhoud en eventuele meldingen op’.

Mogelijk Tilburg breed!
Parkmanager Christel Tax-Goudemans (namens Vitaal Kraaiven) is erg blij met deze concrete pilot: ‘Wij signaleren met regelmaat zwerfvuil op de bedrijvenparken en hopen met dit gezamenlijk initiatief het zwerfvuil nog meer onder controle krijgen. We blijven het de komende periode monitoren en het zou mooi zijn als we de samenwerking in de toekomst kunnen uitbreiden bijvoorbeeld naar andere terreinen of met andere aanvullende werkzaamheden’.

RIBW Brabant is gevestigd aan de Ledeboerstraat op Bedrijvenpark Kraaiven. Heeft u vragen over deze organisatie en/of wilt u meer informatie over werkprojecten op plaatsing van deelnemers? Mail dan naar: kraaiven@solarisparkmanagement.nl. Wij brengen u graag in contact.