sluiten

De kruik gaat net zo lang…….

terug naar alle artikelen

image

In de verre oudheid gebeurde de gisting en opslag in Dolia stenen vaten van ongeveer 1000 liter, waarbij de binnenzijde met teer was ingesmeerd. De wijn werd vaak ter plekke geconsumeerd, er dreef een laag olie bovenop om bederf te vertragen.

Zoals vaak is ook hier oorlog de inspirator voor vernieuwing geweest, de troepen moesten drinken want alcohol maakt strijdlustig, en water ziek. De puntvormige amphora  (woord is samengesteld uit oud Grieks voor dragen en beide zijden , de oren zaten aan beide zijden, het puntvormige  bodemgedeelte voor de droesem en het stapelen in zand.) werd afgesloten met kurk, leder en of hars.  Deze methode is vooral bekend bij de Romeinen en de Grieken maar was vooral algemeen gebruik rond de middellandse zee, het koude noorden dronk nog gewoon bier. Voor klein transport raakte de amorfe uit de gratie door de stenen kruik of de lederen zak.

Het houten vat (vaak eiken of kastanje) deed rond de 3de eeuw zijn intrede, het uitvinden wordt aan de Galliërs toebedeeld. De Romeinen hebben het verspreid over heel Europa en de wijnhandel een enorme boost gegeven. De vaten braken minder snel en waren goed te vervoeren, aan iedere kant van een os 1 vat. En kleinere vaten aan iedere kant van een ezel 1.

Glas was al lang aanwezig, in 1500 voor het begin van onze jaartelling was er al glas in gebruik als opslagmethode, er werden stenen vormen in vloeibaar glas (gesmolten nitraat en zand) rondgedraaid en dat liet men afkoelen. Later werd door de Syriërs het glasblazen ontdekt.

Als verpakkingsmiddel voor wijn kwam het pas in de 18e eeuw in beeld, de Engelsen konden al snel kwalitatief goede flessen blazen en de geblazen fles is nog steeds het middel om wijn te verpakken in kleinere hoeveelheden.

Waarom is de inhoud van een fles dan 75cl en geen liter? Vaak hoor je dat het de longinhoud van een getrainde glasblazer is, of de hoeveelheid wijn genuttigd bij een maaltijd. Helaas, het is een stuk minder mooi: de Engelsen gebruikten de inhoudsmaat “Imperial gallon” en een bordeauxwijn vat is daarom 225 liter, dat zijn 50 gallons en dat zijn weer 300 flessen. Vroeger met kurk, nu ook met schroefdop en diverse kunststof afsluitingen tot het luxe glazen dopje toe.

De lederen zak werd de Bag In Box. Deze zien we vaak in 3, 5 of 10 liter doos in de supermarkt tijdens onze vakanties. Als bewaarmiddel niets mis mee, de wijn die de zak verlaat word niet door lucht vervangen en hierdoor blijft de wijn vrij van oxidatie en gaat weken mee.

De allerlaatste vernieuwing is dat de fles een klein gleufje bij de hals krijgt waardoor hij niet meer druppelt, al eeuwen een probleem en al eeuwen over het hoofd gezien.

delen

Brilliant Bottles

www.koophierjewijn.nl Lees meer >