sluiten

Zorgen we ook voor onze patiënten die buiten lopen?

Fotografie: Corné Hannink

terug naar alle artikelen

image

Wat vind ik van dit onderwerp en hoe kan ik de lezer met mijn mening boeien? En soms is dat laatste ondergeschikt aan het eerste.., dan ben ik van mening dat er heilige huisjes omver mogen. Zo ook bij het thema “Zorg”.

De Zorg-discussies gaan vaak over het tekort aan euro’s. Veel mensen willen in de Zorg verschrikkelijk goed werk doen maar krijgen simpelweg te weinig muntjes om die wens ook uit te kunnen voeren. Een eeuwige strijd tussen regering en burgers die voor de verkiezingen geen probleem geeft (“Wij -vul naam politieke partij in- beloven meer geld naar de zorgsector…”) en die na de verkiezingen vrijwel elk kabinet wel eens in een bijna-crisis duwt. Werk dit gezeik nou eens gewoon af. Geef die mensen een extra zak geld zodat ze hun werk goed kunnen doen en geef ze meteen een fatsoenlijk planningsysteem op hun computer zodat ze ons niet meer een half uur laten wachten in de wachtruimte.
Oh ja, doe er ook een abonnement voor de leesmap bij zodat we geen Story of Privé van 3 jaar oud meer hoeven lezen. En een gratis koffieautomaatje, dat zullen de kosten toch ook niet zijn.

Is die discussie afgekaart en kunnen we ons nu eens focussen op een ondergeschoven megaprobleem; de daklozen! Toevallig het Rotterdam Project van Beau van Erven Dorens gezien? Het zou verplichte kost op de basisscholen moeten worden. De daklozen zijn namelijk onze patiënten die buiten wonen. Die niet klagen en waarover geen kabinet valt. Nog niet tenminste. Tijdens een recent bezoekje aan Londen leek het dat die Engelsen ook naar Beau hadden gekeken en de avonturen van Patrick, Hilde, Stephany, Yvar en Soufian hadden gezien. Veel aandacht op de BBC en in de Engelse kranten voor het daklozenprobleem. Gewone mensen zoals jij en ik, afgegleden in ons wereldje, fysiek sterk vermagerd en verslaafd en -uiteraard- niet meer de kracht hebben om er zelf bovenop te komen. Opmerkingen als “dan moeten ze maar gaan werken..” zijn ongeveer hetzelfde als een kind met 1 been een step geven. Dat is grote onzin. Iemand in die toestand is gewoon ziek. En een zieke kan niet werken. Wel eens met flinke griep op bed gelegen? Stel je voor dat er dan iemand bij je komt en zegt; “ga jij nou maar eens gewoon werken..”
Oké, bij RTL zal het om de kijkcijfers zijn gegaan en Beau scoort er gewoon een geweldige hit mee. Maar geloof me, de discussie hoe we deze, echt, kansarme mensen, aan hun lot overlaten is wat ons te doen staat! Juist nu, nu Patrick weer opgekrabbeld is en in de auto naast Beau zijn liedje van André Hazes zit mee te zingen, juist nu moeten we doorpakken. Politiek , Burgemeesters, Wethouders; kijk het programma van Beau eens terug en doe wat de Engelsen al een tijd aan het doen zijn. Ga ZORGEN voor de daklozen. Misschien een jaar, misschien maar 6 maanden per dakloze. Deze mensen zijn ziek en met de juiste zorg zijn ze prima te genezen! En dan gaan ze daarna vanzelf wel weer “gewoon werken”. Ze willen namelijk niets liever.

delen

Hertz Tilburg

flexcarrent.com/ Lees meer >