sluiten

Samen koers bepalen

Fotografie: Eddie Mol

terug naar alle artikelen

image

Zomaar een gemiddeld gesprek tijdens de rit naar de bestemming voor de zomervakantie. Althans, een aantal jaren geleden. Tegenwoordig heeft iedereen een navigatiesysteem in de auto en een smartphone biedt ook uitkomst. Maar of dat ook een garantie is voor reizen zonder discussies en verkeerde afslagen?!?!?

Koersbepaling van onze voorvaderen
Vroeger, toen we nog op ‘de Oost’ voeren, ging dat nog wat onorthodoxer, maar eigenlijk niets eens heel veel anders. De schepen werden uitgerust met verschillende soorten kaarten en tabellen, een aard- en hemelglobe en navigatie-instrumenten, zoals bijvoorbeeld een kompas of een sextant.

Een belangrijke rol was ook weggelegd voor de mannen die het kraaiennest bemanden. In eerste instantie was dit platform bedoeld als gevechtspodium, maar al snel kreeg het de functie van uitkijktoren. Daarnaast kon vanuit het kraaiennest uitstekend geholpen worden met het hijsen en rechttrekken van de zeilen, maar je had ook het overzicht over het gehele schip. De reis verliep natuurlijk niet zonder slag of stoot. De sterkste bemanning overleefde de barre tochten en kwam terug met rijkdommen en vergaarde soms eeuwige roem. Ook hier vereiste dat al een uitstekende koersbepaling, leiderschap en een bemanning die elkaar vertrouwde en goed met elkaar communiceerde. Muiterij was dodelijk! In die tijd op zee meestal letterlijk.

Rally rijden
Ik sprak laatst een goede relatie van me die deze maand een rally gaat rijden, van Praag naar Monaco. Ook hij gaf het belang aan van een goede koersbepaling. “De essentie van rally rijden is het samenspel tussen auto, rijder en navigator, waarin de navigator en auto verre weg het belangrijkst zijn. De uitdaging zit hem in het feit dat je goed wilt rijden, dat er vaak tijdsdruk achter zit en dat de auto wel heel aan de finish moet komen, anders heb je sowieso geen kans. Soms is de finishlocatie vinden al een uitdaging op zich.” Op de vraag hoe je succesvol zo’n rally kunt rijden: “Een solide auto, maakt niet uit welk merk, maar de auto moet in orde zijn en een goede navigator!! Daarnaast is de communicatie tussen rijder en navigator van groot belang, maar de navigator is altijd het belangrijkst!”

Wie bepaalt jouw koers?
Veel vrouwelijke navigators zullen wellicht een klein glimlachje niet kunnen onderdrukken bij het lezen van de voorgaande zin. De kaartlezer belangrijker dan de bestuurder. Hij moest eens weten! Het is echter duidelijk dat het altijd een samenspel is van de ‘kapitein’, de ‘navigator’ en ‘het schip’. Weten wat de bestemming is, samen de route uitstippelen, rekening houdend met de kwaliteiten van het schip en de bemanning en goede communicatie. Wellicht is de zomer een mooi moment om daarover eens na te denken. Wie is de kapitein op jouw schip? Hoe ziet de bemanning eruit? Hoe verloopt de communicatie. En misschien nog belangijker.  Waar ga jij naartoe en wie bepaalt jouw koers?

delen