sluiten

7 Gouden Tips voor Onderhandelen op vakantie

terug naar alle artikelen

image

Ondernemer Richard Engelfriet geeft u 7 gouden tips, zodat u zonder zorgen op vakantie kunt. Fijne zomer!

1. Bepaal eerst je eigen prijs

Een veelgemaakte fout bij toeristenwinkeltjes waar geen prijzen bij de artikelen staan, is de eeuwige vraag: ‘How much?’ Het is in feite een vrijbrief voor de verkoper om maar eens flink in te zetten. Bepaal eerst je eigen prijs, en begin zelf de onderhandelingen. Wie de eerste stap zet, geeft zichzelf al een stevig voordeel.

2. Neem de tijd

Haastige spoed is zelden goed. Als je bij een hotel komt, ben je vaak moe, uitgeput en heb je geen zin in onderhandelen. ‘Het zal wel’. Die houding wordt genadeloos uitgebuit. Zorg dus dat je niet in zo’n situatie terecht komt. In een toeristenwinkel nooit te gretig worden. Kijk rustig rond, toon niet te snel teveel interesse, en loop rustig weg als je de prijs belachelijk vindt. Grote kans dat de winkelier je achterna komt met een beter bod.

3. When in Rome…

…do as the Romans do. Een domme toerist laat zich eerder afzetten dan iemand die de lokale gebruiken kent. Het blijft altijd verbazingwekkend hoeveel beter je onderhandelingspositie wordt als je even de tijd neemt om wat lokale gebruiken te leren. Bijvoorbeeld: in veel landen rond de evenaar is uitgebreid groeten erg normaal. Ook nuttig: leer vijf woorden in die vreemde taal uit je hoofd (‘hallo’, ‘mooi’, ‘te duur’, ‘jij bent mijn vriend, ’heb je geen betere prijs’ en ‘echt niet?’).

4. Tit for tat

De tit-for-tat-aanpak kan heel doeltreffend zijn: kopieer steeds het gedrag van je onderhandelaar. Is hij vriendelijk en amicaal, ben jij het ook. Heeft hij een moeder die op sterven ligt en kan hij daardoor de prijs niet laten zakken? Dan heb jij een gehandicapte broer die je veel geld kost, en waarvoor je een kadootje wilt meenemen.

5. Er is meer dan geld

Betrek zoveel mogelijk zaken in je onderhandeling. Stel dat je een complete safari boekt, maar niet tevreden bent met de prijs, kun je eens proberen elkaar toch tegemoet te komen door middel van extra transfers (bijv. naar je volgende bestemming), gratis diner, het regelen van een goedkope hotelkamer en dergelijke. Bedenk wat voor jou waardevol is, en wat voor je onderhandelingspartner weinig extra kost. Hetzelfde geldt bij souvenirs: soms kom je een heel eind met een eigen t-shirt, zaklamp en dergelijke.

6. Zullen we daar maar een contractje van maken?

Wees alert bij het regelen van excursies. Veel beloften blijken maar half waar. Zorg er altijd voor dat je een pen en een schrijfblok bij je hebt. Leg waar je onderhandelingspartner bij staat, alles vast wat hij belooft. Onderteken beiden het ‘contract’. Hoe louche iemand ook is, velen schrikken terug als er iets zwart op wit wordt gezet. De afspraken krijgen zo een ‘officieel’ tintje.

7. Blijf verrassen

Blijf altijd zoeken naar nieuwe technieken. Vind je het vervelend dat als je aankomt op een vliegveld er direct 50 man op je afkomen met taxi’s, hotels en excursies? Ga de tegenaanval in, loop direct op ze af en probeer ze je pet te verkopen op dezelfde manier als zij (‘nice price! Just for you, good quality!’). Binnen 30 seconden ben je ze allemaal kwijt. Of biedt een starre verkoper een biertje aan, zodat hij zijn prijs alsnog laat zakken. En vergeet nooit een zak snoep of ander kadootje: het kan wonderen doen!

delen

Richard Engelfriet

www.richardengelfriet.nl