sluiten

Staat jouw monitor ook op een pak papier?

Fotografie: Corné Hannink

terug naar alle artikelen

image

Het kastje, dat te groot was om telefoon te zijn, maar ook te klein om als tablet te fungeren, had een moderne uitstraling. Plat, met een inklapbaar voetje. Door de snelheid van het opruimen was het me duidelijk dat hij niet van plan was om mij het kastje te gaan tonen. Reden genoeg om dit mini-mysterie te gaan oplossen. 

“Wat stop je daar nu weg?”. Met een zucht en een blik van “moet je dat nu echt weten” kwam zijn antwoord; “ja man. Dat is daglicht-therapie. Geeft me extra energie. De combinatie van donkere, winterse dagen en dit suffe kantoor doen mijn humeur geen goed. Dus daarom in de winter iedere dag deze lamp. Maar goed, koffie?”.

De koffie bracht verder niets nieuws, maar zijn daglichtverhaal zette me meteen aan het denken. Ik had het van deze persoon niet verwacht, dat ook hij last had van de “donkere-dagen-depri”. Terug op de zaak, zittend op mijn kantoor zette ik het onderzoek naar dit licht-verhaal door. Wat een onwetendheid bij mij! Daglichtlampen zijn er in alle maten en –vooral- alle prijsklassen. Alleen al bij bol.com zijn er wel 10 verschillende! Maar wat nog veel opvallender was, is het feit dat hij zijn kantoor suf en donker vond. Het leek mij best mee te vallen.

Ik keek eens rond in mijn eigen kantoor en bedacht me dat het hier de afgelopen zomer wel erg vaak bloedheet was geweest. En dat mijn bureaustoel eigenlijk ook wel zijn beste tijd heeft gehad. Net zoals die klote-muis die vaak hapert bij het klikken. En een beetje zuurstof creëren door een paar planten te zetten zou ook geen overbodige luxe zijn. En zal ik niet eindelijk eens een fatsoenlijke monitorsteun bestellen in plaats van 2 pakken papier?.. Vreemd toch eigenlijk hè? Klinkt het herkenbaar? Kan jouw werkplek ook wel wat verbetering gebruiken. Is jouw kantoor (of winkel, of praktijkruimte, of je plek achter de balie, of de cabine van je bestelbus..) niet de meest inspirerende omgeving? Dan is dat best vreemd eigenlijk.

Feit is dat je de meeste tijd van je dag doorbrengt op je werkplek maar dat juist deze plek best nogal wat verbetering kan doormaken. Waardoor je jezelf veel vitaler, fitter en –vooral- optimistischer gaat voelen. Geloof me, ook je collega’s zullen er blij mee zijn. We geven wel 1500 euro uit voor een nieuwe bank thuis, waar je misschien drie uur per dag op plaatsneemt,  terwijl een nieuwe bureaustoel de helft minder kost. Of de Ikea overvallen voor de zoveelste nieuwe schemerlamp in je huiskamer, terwijl het licht op je kantoor als de mergelgrot van Valkenburg is. Vitaliteit en positiviteit  liggen dichter bij elkaar dan je in eerste instantie denkt. En beide zijn met een paar aankopen makkelijk te verbeteren. Laat ik zelf maar eens beginnen met het openzetten van de jaloezieën zodat al het daglicht binnenkan. En als dat nog niet genoeg is bestel ik alsnog de daglicht-therapielamp.

delen

Hertz Tilburg

flexcarrent.com/ Lees meer >