sluiten

Minder goeroes betekent meer veiligheid!

terug naar alle artikelen

image

Onlangs kreeg ik een mailtje van Ingrid. Ze werkt bij een groot accountantskantoor waar de werkdruk gigantisch hoog is. Werkweken van 60 uur zijn doodnormaal. Veel uren maken betekent voor de medewerkers immers veel succes, zeker als ze al die uren kunnen declareren bij de klant. Het gebeurt helaas vaak dat werknemers van het kantoor overspannen uitvallen met een burn-out. Het management had dit ook in de gaten en wilde er iets aan doen. Er kwam een bureau langs dat voor alle medewerkers de cursus ‘Vitaal en Mindful werken’ organiseerde.

In een mail kregen de medewerkers dit te lezen: ‘Wilt u met meer plezier en rust kunnen werken en leven? Vitale en ontspannen mensen halen meer uit zichzelf, hebben meer plezier in hun werk, zijn doelgerichter en succesvoller.’ Verder stond er: ‘Tijdens de training maakt u een persoonlijk actieplan, zodat u het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen’.

Helaas pakte het voor Ingrid heel vervelend uit: ‘Vorige maand heb ik mij ziek gemeld. Volgens mijn huisarts heb ik een burn-out. Toen ik dit meldde bij mijn leidinggevende, reageerde die geïrriteerd: ‘Ben je de lessen van die cursus dan alweer vergeten?’

Ik vind dit stuitend. Haar baas verwijt Ingrid dat ze niet goed heeft opgelet op de cursus en daarom nu een burn-out heeft. Het gesprek over de verziekte cultuur waar 60 uur werken de norm is en zo veel mogelijk uren declareren leidt tot succes en aanzien is in haar organisatie nooit gevoerd.

Dit is het grote gevaar van goeroes en consultants die u meer succes beloven. De nadruk die zij in al hun stappenplannen en adviezen leggen ligt namelijk altijd op wat u kunt doen om meer succes te boeken. U krijgt concrete tips die u morgen kunt toepassen. Uw succes is dus maakbaar doordat u heeft geleerd wat het juiste stappenplan is. De verantwoordelijkheid ligt bij u.

Maar wat als u een keer geen succes boekt, zoals Ingrid overkwam? Aan wie ligt dat dan? Precies. Aan u! Wie predikt dat u het verschil kunt maken door SMART doelen te stellen / een visie te hebben of met ochtendurine te gorgelen, predikt dus ook dat het uitblijven van dat succes ligt aan het niet goed toepassen van deze tips.

Wie adviezen predikt die zogenaamd tot meer succes moeten leiden, zegt daarmee ook dat succes een keuze is. Dat is in mijn ogen geen aanzet tot een oplossing, maar onderdeel van een probleem waarbij we alle verantwoordelijkheid voor succes en falen aan het individu wijten. Het is uw eigen schuld als u bent ontslagen. Of als u meer dan 40 uur werkt en daar amper van rond kunt komen. In Amerika zijn ruim 10 miljoen working poor. Dat zijn mensen die werken, maar toch onder de armoedegrens leven. We beledigen deze mensen door te stellen dat ze dat aan zichzelf te wijten hebben omdat ze niet de juiste mindset hebben of geen SMART doelen stellen.

U creëert een veilige werkomgeving voor uw mensen als u ze niet blootstelt aan allerlei succesformules van goeroes. Help uw mensen liever met hun problemen door naast ze te staan, en niet door een goeroe voor ze te zetten die gouden bergen belooft.

delen

Richard Engelfriet

www.richardengelfriet.nl