sluiten

Digitale veiligheid begint bij bewustwording

Tekst: Esther Nagtegaal

Fotografie: Laurens Janus

terug naar alle artikelen

image

Maar hoe ga je om met digitale veiligheid? Wat zijn de gevaren en wat kun je  doen om ze buiten de deur te houden? Bij IT Support Groep weten ze het antwoord op die vragen. Directeur/eigenaar Joost Merkx vertelt waar je op moet letten en geeft tips voor een veilig gebruik van jouw (bedrijfs)netwerk en je apparaten.

Meer dan een uniek wachtwoord
“We maken het wekelijks mee: bedrijven die het slachtoffer zijn van cybercrime”, steekt Joost van wal. “Dat is meer dan vervelend, het kan je zelfs duur komen te staan. Vaak kunnen we er wat aan doen, maar voorkomen is beter dan genezen. Kies daarom altijd een uniek, sterk wachtwoord – voor iedere website echt een ander - en let op waar je op klikt.” Maar digitale veiligheid is meer dan een goed wachtwoord of een antivirusprogramma;  het is ook bewust zijn van de gevaren die er zijn. Als voorbeeld noemt Joost: “Medewerkers hebben vaak e-mail van de zaak op hun privételefoon. Installeer je een verkeerde app of klik je een foute link aan, dan kun je door de koppeling met de bedrijfsemail ook je werkgever in gevaar brengen. Als eindgebruiker moet je goed opletten waar je naartoe surft, op welke link je klikt en welke e-mail je opent.”

Herken de signalen
Dat mensen in de trucs van internetcriminelen trappen, begrijpt Joost maar al te goed.  “Zo doorzichtig als de mailtjes van iemand uit Afrika die een erfenis van 10 miljoen dollar met je wil delen, zijn ze allang niet meer. Tegenwoordig krijg je een mailtje van KPN bijvoorbeeld, met een factuur die er ontzettend echt uitziet en de mededeling dat dit de laatste aanmaning is. Logisch dat iemand die zo’n mail ontvangt, denkt: ‘Hè, hebben we die factuur niet betaald?’ Klik je erop, dan is het gebeurd”, vertelt hij. Ontvangers moeten dus alerter zijn. Als medewerkers bewuster met dit soort dingen omgaan, hebben bedrijven veel minder last van dit soort zaken. Zorg er ook voor dat medewerkers geen toegang hebben tot bestanden, mappen, schijven en back-ups waar ze niet per se bij hoeven.”

“Als eindgebruiker moet je goed opletten waar je naartoe surft, op welke link je klikt en welke e-mail je opent”

Gegijzeld
De laatste trend in cybercrime is ransomware. Een virus, dat meestal via e-mail binnenkomt, versleutelt de data van een bedrijf en om dat ongedaan te maken moet losgeld betaald worden. “In zo’n geval zijn er maar twee opties”, vertelt Joost Merkx. “Óf je betaalt óf wij zetten de back-up terug als je die hebt, maar dan ben je meestal wel een deel van je laatst gewerkt dag kwijt. Zorg dus altijd voor een back-up buiten je eigen pand en netwerk.”

Alles voor je digitale bedrijfsveiligheid
De specialisten van IT Support Groep  hebben nog veel meer tips over veiligheid in het digitale verkeer. Regelmatig schrijven ze erover op hun website. “Ondernemers vinden dit soort veiligheidsmaatregelen vaak gedoe, maar ze zijn écht noodzakelijk”, benadrukt Joost. “Wij adviseren over informatieveiligheid en helpen met bijvoorbeeld firewalls, two-factor authentication, encryptie en back-ups. Daarnaast geven we regelmatig kennissessies en workshops over het onderwerp. Op 18 mei organiseren we in samenwerking met Barracuda en Microsoft een evenement over security met verschillende topsprekers. Er is ook een hacker aanwezig die live laat zien hoe internetcriminelen te werk gaan. Serieus, als je dat ziet, daar schrik je van.”

delen