sluiten

Midden-Brabant, de logistieke hotspot

Tekst: Esther Nagtegaal

terug naar alle artikelen

image

Midden-Brabant is uitgegroeid tot een logistieke topregio. Hoe is dat ontstaan en wat is ervoor nodig om die positie te behouden? We vroegen het de man die als geen ander betrokken is bij de transportwereld: Wil Versteijnen.

Succesfactoren
Wil Versteijnen, algemeen directeur van GVT Group Logistics waar verschillende bedrijven onder vallen die allemaal hun eigen discipline hebben in transport en logistiek, begon 20 jaar geleden de Barge Terminal Tilburg. Daarmee was hij een pionier. Sindsdien heeft niet alleen Tilburg, maar de hele omringende regio een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Een combinatie van factoren heeft ervoor gezorgd dat de logistieke sector in Midden-Brabant zo succesvol is en dat internationale bedrijven zich hier graag willen vestigen. “Midden-Brabant heeft een geweldige geografische ligging ten opzichte van de twee belangrijkste havens van Europa: Rotterdam en Antwerpen”, zegt Versteijnen. “Daarnaast beschikken we hier over ruimte, over de juiste mensen die in de logistiek willen werken en over een zeer goede infrastructuur.”

“We beseffen het niet altijd, maar wat we hier hebben op logistiek gebied is echt uniek”

Ontwikkeling
De ligging was er altijd al, de infrastructuur niet. Maar Wil Versteijnen heeft steeds geloofd in het potentieel van de regio. In de afgelopen 20 jaar heeft hij zich onder meer ingezet voor de verbreding van het Wilhelminakanaal, de ontwikkeling van de terminal op industrieterrein Vossenberg en de spoorterminal langs de Brabant-route, waar alle internationale treinen langskomen. “Zoiets doe je natuurlijk niet alleen”, gaat hij verder. “De gemeente heeft ervoor gezorgd dat er ruimte was voor die ontwikkelingen en ook voor een stukje acquisitie. Als je nu kijkt naar Vossenberg, dan zie je dat daar een enorme dynamiek is ontstaan. Samen hebben we het zoeklicht op Tilburg en omgeving weten te zetten. Om dat voor elkaar te krijgen heb je de drie O’s nodig: ondernemers, overheid en opleiders.”

Samenwerking
Die drie-eenheid heeft zich verenigd in Logistiek Midden-Brabant (LMB), want samenwerking is volgens Versteijnen de sleutel tot prolongatie van het succes. “Winnen doe je samen”, motiveert hij. “In de top meespelen is één ding, erin blijven is weer wat anders. Als ondernemer moet je scherp blijven, de politiek moet een vooruitziend oog hebben en opleidingen moeten ervoor zorgen dat de vacatures in de branche vervuld kunnen worden. Met onze eigen GVT Academy werken we daar ook aan mee.”De samenwerking tussen gemeentes onderling juicht hij toe: “Een Aziaat die hier komt ziet geen gemeente Tilburg of gemeente Waalwijk; die ziet de regio en de aantrekkingskracht die daar vanuit gaat. Daar moeten wij als ondernemers samen met de lokale overheden veel meer op inspelen en dat lukt hier heel goed. De lijnen tussen alle partijen zijn heel kort.” Dat Midden-Brabant op die manier een voorbeeldfunctie heeft, realiseert hij zich heel goed. “Vanuit andere regio’s wordt er goed op onze regio gelet. We beseffen het niet altijd, maar wat we hier hebben is echt uniek”, besluit hij.

delen

GVT Group of Logistics

www.gvt.nl/nl Lees meer >