sluiten

‘Leuk, veelzijdig en volop kansen’ Bedrijven maken jongeren warm voor werken in de techniek

terug naar alle artikelen

image

Hoe maken we de jonge generatie enthousiast voor een carrière in de techniek? Het ‘Deltaplan Techniek’, gelanceerd medio 2018, maakt zich hard voor het promoten van leren en werken in de techniek bij jongeren, al vanaf de basisschool.

“Nergens komen hoofd, handen en hart zo mooi samen als bij werken in de techniek,” zegt Nico van Wijnen, directeur van ART Group. Zijn bedrijf maakt stempels en matrijzen voor de automotive industrie en levert wereldwijd. Het bedrijf opereert vanuit Tilburg en Gameren. “Toch stimuleren veel ouders hun kinderen liever om naar de havo te gaan en te gaan studeren, dan om te kiezen voor een carrière in de techniek.” “Jammer, want er zijn zóveel interessante mogelijkheden in de techniek,” valt Niels Deenen hem bij. Niels is plant manager van aardappelverwerker Agristo in Tilburg. Agristo levert privatelabelproducten aan retailers over de hele wereld. Beide bedrijven zijn zeer succesvol in hun sector en hebben innovatie hoog in het vaandel staan. Daarvoor, en voor de reguliere productie, zijn zij altijd op zoek naar enthousiaste - toekomstige - techneuten, van vmbo tot universitair niveau. Jonge mensen en zij-instromers die het willen maken in de techniek. “Dat ‘maken’ bedoelen we ook letterlijk,” zeggen beiden. “Bij ART Group maken we bijvoorbeeld veel prototypes. Je maakt van niets iets. Daar komt high tech en technisch vakmanschap bij kijken.” Niels: “Iets concreets maken geeft voldoening. Onze processen zijn nog lang niet uitgekristalliseerd. Als techneut kun je bij ons heel veel toevoegen. Je kunt een eenvoudige aardappel veranderen in goud.”

Beiden doen veel om hun bedrijf bij de jonge doelgroep onder de aandacht te brengen. Door deelname aan Deltaplan Techniek bijvoorbeeld. Ze bieden stage- en afstudeerplekken, ontvangen schoolklassen en geven gastcolleges op hbo en universiteit. Nico van Wijnen is ook voorzitter van Topbedrijven in Techniek. Beiden roepen technische bedrijven in de regio op om ook mee te doen aan Deltaplan Techniek. “Laten we samen techniek zichtbaarder en populairder maken. Het is hard nodig.”

Deltaplan Techniek is een initiatief van onderwijs, bedrijfsleven, gemeenten en Midpoint Brabant om meer mensen enthousiast te maken voor een baan in de techniek. Het Deltaplan kent meerdere actielijnen, waaronder de Dutch Technology Week. Meer informatie op www.deltaplantechniek.nl

Op de foto: leerlingen maken kennis met techniek tijdens een bedrijfsbezoek.

Tekst: Annemiek Kraaijvanger
Foto: Nick Luypen

delen

Gemeente Tilburg

www.tilburg.nl Lees meer >