sluiten

Bouw aan je mensen, dan bouwen zij het bedrijf voor jou

Tekst: Aldi van Lierop

terug naar alle artikelen

image

We spreken Ton de Rooij in de week van de werkstress. Dit brengt het gesprek meteen op koers. “In Nederland zijn we heel curatief bezig. Je krijgt een duur traject aangeboden als je al ziek of over de rand bent. Zo spannen we het paard steeds achter de wagen. Niet slim! Uitval kun je voorkomen, door op tijd en structureel in de ontwikkeling van je mensen te investeren, dat is slim ondernemen.

De cijfers zijn duidelijk. In 37% van de gevallen is werkdruk of werkstress de reden van verzuim (TNO/CBS). Dat zijn 1,3 miljoen mensen met stress en burn-out klachten. Gerelateerde kosten 3,1 miljard euro. Een enorme winstlekkage. “Preventie is vele malen goedkoper. Daar ligt mijn kracht. Ik ben bewust geen burn-out coach, want ik wil samenwerken met ondernemers die vanuit goed werkgeverschap willen investeren in hun mensen. Bouw aan je mensen, dan bouwen zij het bedrijf voor jou. Gegarandeerd.”

Langs de meetlat
Zijn keuze voor het woord bouwen is niet toevallig. Als bouwkundig ingenieur en projectmanager werkte Ton de Rooij bijna dertig jaar in de bouw en techniek. Daar ontdekte hij zijn talent en plezier in het begeleiden van (jonge) mensen. “Hier heb ik mijn beroep van gemaakt en als ik iets doe, dan doe ik het goed. Ik investeer doorlopend in mijn eigen vakmanschap, vitaliteit én certificering. Die onafhankelijke meetlat vind ik belangrijk. Net als al mijn kennis en ervaring hoort die externe kwaliteitsbeoordeling gewoon in de goedgevulde toolbox waarmee ik naar klanten toega.”

“Mijn vakgebied is persoonlijke ontwikkeling, door coaching, training en mentoring"

De juiste volgorde
“Mijn vakgebied is persoonlijke ontwikkeling, door coaching, training en mentoring. Ervoor zorgen dat mensen weer lekker in hun vel zitten en daardoor beter presteren, wat weer leidt tot beter renderen. Maar wel in die volgorde! Ik luister tussen de woorden door, zeg ik wel eens. Mensen weten vaak niet precies wat hen het meest in de weg staat. Ze zitten vast in hun eigen verhaal.

Om te beginnen creëer ik een veilige omgeving. Daar hoort bij dat ik, vanuit de ethische coach-code, inhoudelijk niet rapporteer aan de werkgever. Vanuit die veilige omgeving stippelen we een route uit. Daarmee gebeurt hetzelfde als wanneer ik ga motorrijden. Draai ik achteraf de track uit, dan is de geplande route nooit wat we gereden hebben, maar was het fantastisch en leuk onderweg. Ook in coaching moet je het lef hebben om aan een pad te beginnen zonder precies te weten waar naar toe. Plezier onderweg is een belangrijke voorwaarde voor succes. Onderweg komt het doel vanzelf in zicht, daar zorg ik wel voor.”

Preventiebudget
“Als ik bij bedrijven kom en vraag, hoe hoog zijn jullie verzuimkosten, dan ervaren ze die steevast als te hoog. Vraag ik, hoe hoog is jullie preventie-budget, dan blijft het vaak stil omdat er geen preventie-budget is. Stel nou eens dat je 10% van die verzuimkosten preventief inzet, hoeveel meer dan 10% bespaar je dan van die 90%? Behalve geld scheelt preventie ook veel persoonlijke en zakelijke ellende. Daarom ligt mijn focus op preventie. Met Rootonde help ik mensen preventief de juiste afslag ontdekken om zo hun draai of plek (weer) te vinden, in werk en/of privé.

Foto: Mirjam van Helvoort, Fotografie met een verhaal

delen

Rootonde

www.rootonde.nl/home Lees meer >