Word lid

sluiten

Alles wat aandacht krijgt, groeit

Fotografie: John Wiersma

Tekst: Marlène van Kuyk

terug naar alle artikelen

image

Hoe vet om het gesprek aan te gaan voordat iemand ziek wordt
“In provocatief coachen kan ik mijn handelsmerk inzetten: mijn schaterlach. Die wil ik mensen geven. Ik neem jou als persoon uiteraard serieus en zoek altijd de verbinding en warmte, maar benoem wel duidelijk wat ik zie. Dat is een aanknopingspunt, dat je ook met humor kunt benaderen. Daardoor gaat er vanzelf een laatje open en komen we in het gesprek bij de kern waar het nou écht om gaat!” Vol vuur vertelt Jolanda van Tol, de allereerste provocatieve verzuimexpert van Nederland en graag gezien sparringpartner voor HR. En ineens snap je helemaal de keuze voor haar bedrijfsnaam: Gloedvol.  

Waarom provocatief coachen?
“Het was voor mij zo’n eyeopener! Ik ben al heel lang werkzaam als verzuimexpert en dacht altijd, dit moet anders. Nu heb ik zoveel gavere gesprekken. We willen over onze rug geaaid worden, maar dat is soms niet de oplossing. Met provocatief coachen kan ik net een stapje verdergaan. In gesprekken waarbij humor bovenaan staat, maar die ook liefdevol en betrokken zijn en het allerbeste in de ander naar boven halen. Ik kan vragen ben je echt ziek of word je ziek van de situatie? Als dat laatste het geval is, hebben we ineens een heel ander gesprek en kunnen we het over andere dingen hebben. Fijn voor mezelf, maar vooral ook fijn voor anderen. Zowel voor werknemer als werkgever. Ziekteverzuim kost 250 euro per dag en 11 miljard per jaar, dus is een serieus probleem. Het bespreekbaar maken mag echter best luchtiger en grappiger. Daarom voel ik me zo thuis in de wereld van het provocatief coachen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

content-image content-image content-image

Je zet ook sterk in op preventie van ziekteverzuim?
“Een ziekteverzuimtraject is niet fijn. Je bent als werknemer en als werkgever alle teugels kwijt, want de wet bepaalt wat er gedaan moet worden. En dat is niet erg als je echt ziek bent, dan is het goed dat je beschermd wordt. Volksziekte nummer één is echter een burn-out. En juist daarin kun je veel ellende voorkomen.”

Wat kun jij daarin als Gloedvol betekenen?
“Ik wil dat we anders naar mensen kijken, want het grootste kapitaal in je bedrijf bestaat uit je medewerkers. Dan kom ik op mijn twee pijlers. Ten eerste onze tool Preventicons, die heel eenvoudig inzicht geeft in het welbevinden van werknemers. Deze tool is juist in deze tijd waarin mensen thuiswerken heel handig.

Daarnaast moet je ook echt het gesprek aangaan met je medewerkers. Natuurlijk is dat spannend. Je bent ten slotte een bedrijf en er moet gewerkt worden. Het vraagt veel van je als ondernemer. Maar ook van werknemers, uit angst hun baan kwijt te raken als ze vertellen waar ze last van hebben. Zodra echter angst onze voedingsbodem wordt, dan zijn we de grip krijgt. Dan kunnen we niet meer bij onze kracht. Terwijl als ik weet waar jij last van hebt, we samen een oplossing kunnen zoeken.

Alles wat aandacht krijgt, groeit. Dus als je aandacht geeft aan het geluk van je werknemers, dan is dat wat groeit. Dan daalt ziekteverzuim en groeien motivatie en productiviteit vanzelf. Met de tool Preventicons en mijn bedrijf Gloedvol ondersteun ik bedrijven om het allerbeste van zichzelf en hun medewerkers naar boven te laten komen. En hoe vet is het als je dat gesprek kunt voeren voordat iemand ziek wordt!”

delen

Preventicons.nl
www.preventicons.nl Lees meer >