sluiten

Samen ondernemen is niet persé samen een band plakken

terug naar alle artikelen

image

Als zelfs je jongste kind aan het sparen is voor een Vespa scooter dan behoor je zelf ook langzaamaan bij de categorie “jonge senioren”. En mocht jij het idee hebben dat dat best nog meevalt en dat je nog heel modern bent, dan vraag hierover maar eens de mening aan datzelfde jongste kind. Die zal je piekfijn uitleggen dat je grijze haren geen toeval zijn.

Als je überhaupt nog haren hebt. En dat jouw “geweldige” muziekkeuze die je in de auto steeds luistert echt supergoed moet zijn geweest.. In de vorige eeuw! Vind jij ook de rapmuziek die de jeugd luistert zo afgrijselijk? Begrijp jij ook niet dat ze 300 euro uitgeven aan de meest afgrijselijke schoenen? Schoenen met opgeblazen zolen die Neil Armstrong niet hadden misstaan toen hij in 1969 voet op de maan zette. Misschien kosten ze wel veel meer dan die 300 euro, maar vertellen ze ons dat heel wijselijk niet. Of begrijp je er ook niks van dat ze om de minuut een selfie maken om deze vervolgens op snapchat (denk ik) te zetten, maar wanneer jij een app stuurt met een vraag, dan kan het zomaar zijn dat ze die app  “toevallig” niet zien. Op die momenten zou je toch het gevoel kunnen bekruipen dat er een kleine generatiekloof aan het ontstaan is.

En hoe mooi zou het zijn als we met die -next generation- gedachte ook zelf ons voordeel konden doen. Hun kennis gebruiken dus. Maar waarom kom ik eigenlijk met dit verhaal terwijl het onderwerp van dit prachtige Netwerk magazine “Samen ondernemen” is? Dat ga ik je uitleggen. Omdat dat onderwerp, Samen ondernemen, precies een onderwerp is wat de jeugd maar al te goed begrijpt. Die tieners en jonge volwassenen van de 21e eeuw begrijpen namelijk heel goed dat je niet alle kennis zelf hoeft te hebben maar juist heel goed kan uitbesteden aan mensen die daar veel beter in zijn.

Bent u ook zo’n ondernemer die goed is in zijn vak, maar daarnaast ook nog de facturatie, offertes, incasso, administratie, personeelsplanning, schoonmaak, prijsbepaling en alles wat er nog meer bij komt kijken zelf wil doen? En daarbij roept dat het zo druk is, de tijd vliegt en de weken voorbij zijn voordat je er erg in hebt? Dan zou je eens met de jeugd moeten praten. Een vak op school dat ze lastig vinden laten ze namelijk vallen. Daar gaan ze niet jaren mee door. ‘s Avonds te laat naar bed geweest, dan slapen ze de dag erop uit.  Een lekke band met de fiets? Die laten ze maken bij de fietsenmaker en gaan niet prullen met een emmertje water en gereedschap om zelf te plakken.

De generatie Alpha, ja zo heten ze echt die na 2000 geboren zijn, zijn flexibel en een stuk beter opgeleid dan de patatgeneratie die rond de jaren 60/70/80 hun eerste luier-test deden. Waarom? Ze doen alles samen. Of beter nog; ze laten alles doen door specialisten. Dat is namelijk ook een vorm van samenwerken. Ik ga mijn laptop sluiten en zometeen met vrienden naar het ijshockey kijken. Dat is voor nu even onze vorm van samen ondernemen.  

Foto: Jeroen van Eijndhoven

delen

Hertz Tilburg

hertz-tilburg.nl/ Lees meer >