sluiten

Een jaar in de wijngaard

terug naar alle artikelen

image

Voor je wijnboer bent, zijn er al wat hordes genomen.
Een zaak overnemen of door vererving in je bezit krijgen, is het eenvoudigste, tenminste als je de ingewikkelde Franse erfrecht wetgeving kent.

Maar dan…
Niet iedere boer is wijnmaker, je kan ze beter zien als bedrijfsleider.  De meesten hebben nog steeds een adviserend Oenoloog nodig. De ECHTE wijnmaker, universitair geschoold, adviseert over oogst tijdstip, wat en wanneer er in de wijngaard iets gaat gebeuren.
Tja, als je maar 1 keer kans op oogst hebt (lees inkomsten) per jaar, neem je geen risico.

Wat gebeurt er nadat de oogst is binnen gehaald, het jaar rond, op het wijnbedrijf?

In grove lijnen dit:
De druiven worden geselecteerd (al dan niet ontsteelt), geperst bij blauwe druiven, gekneusd bij de witte druiven. Het gisten gaat daarna beginnen. Gisten is altijd een hekel punt dat goed gecontroleerd moet worden, hier is geen ruimte voor fouten.

Tijdens de winter moet er gesnoeid worden, die gezellige boer uit dat zomerse plaatje staat nu vaak in guur, nat en koud weer op de akker zijn stokken te snoeien en klaar te maken voor een nieuwe oogst.
Dit duurt de hele winter tot grofweg eind februari. De selectie van de overgebleven loten en de aard van het werk zorgen ervoor dat dit nog niet mechanische gebeurt.

De maanden hierop volgend gaat de temperatuur langzaam omhoog, het word lente.
De wijnrank ontwaakt uit zijn comateuze winterslaap. De sapstroom gaat stromen. Takjes en knoppen, waaruit de bladeren zich vormen, komen aan de wijnrank. Heel belangrijk is dan het grondwerk, dit is om voldoende zuurstof in de grond te krijgen.  

De boer gaat wederom de hele wijngaard door, nu om de groeiende twijgen te leiden. Dit opbinden gebeurt ongeveer een keer of 3 per voorjaar. Om zijn tere knopen te beschermen, moet hij allerlei voorzorgmaatregelen nemen tegen nachtvorst, hagelschade, hongerig wild, insecten, rot en bacteriën. Dit houd hem bezig en soms ook waker, het gehele vroege voorjaar.

Wanneer hij  het heeft  overleeft, mag hij de wijngaard in om aan bladmanagement te doen.
Om de prille vruchtzetting voldoende groeikracht te geven, moeten er bladeren af en zelfs prille trosjes weggesnoeid worden. Teveel trosjes is slecht voor de kwaliteit van de wijn, je kan het vergelijken met een theezakje (de bodem). Als je teveel kopjes thee moet trekken (de trosjes) dan krijg je dunne thee.

Nu zijn we in de zomer terecht gekomen en de druiven krijgen kleur en dan maar hopen op goed en droog weer voor de oogst .  

In kelder zijn ondertussen de vaten een paar keer overgestoken, de wijn gefilterd en geklaard, de wijn geassembleerd en gebotteld.  De kelder wordt weer klaar gemaakt voor de ontvangst van de nieuwe druiven.  
Tussendoor wordt er natuurlijk ook wijn verkocht!

delen

Brilliant Bottles

www.koophierjewijn.nl Lees meer >