sluiten

Oud en Nieuw! Fout en Nieuw?

terug naar alle artikelen

image

In micro vorm nodigt het thema van dit magazine uit om dit werkjaar zakelijk en wellicht privé te beschouwen. Ik hooop dat u daar met genoegen naar terug kijkt. Mij bracht het juist op het idee om meer macro te gaan kijken naar de ontwikkelingen in pensioengebied van de afgelopen jaren. Ik hoop dat u bij dit artikel blijft, nu u het onderwerp weet,…

Vroeger (voor de oplettende lezer behandel ik nu oud/fout), was de pensioenwereld simpel. Je was aangesloten bij een Pensioenfonds of niet. Als je niet was aangesloten bij zo’n Pensioenfonds, sloot je als werkgever een contract bij een pensioenuitvoerder (Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, ZwitserLeven). En daarmee was dan het pensioen geregeld. We hadden een vaste pensioendatum, een stabiele AOW ingangsdatum en hoogte én een prachtige pensioenregeling. Echter, op dat vertrouwen is te veel gebouwd. Bij een voorzichtig kritische navraag van de werknemer hoe zijn pensioen toch geregeld was, begon de werkgever vaak te gniffelen en blufte zich door deze vraag heen. Denkt u voor het gemak de geur van een te dikke sigaar, twee volle duimen achter bretels en een ietwat arrogante lichaamshouding erbij. Dat diezelfde werknemer na pensioen met nog niet de helft van zijn inkomen nog 20 jaar moest doorkomen, was helaas geen leermoment voor die werkgever.

Nieuw!

Pensioen toezeggen in deze tijd, vraagt veel meer. Hoe je het dan ook vorm en inhoud geeft. Werknemers stellen veel meer vragen, werkgevers dienen meer, beter, dieper, vaker te communiceren, AOW data schuiven maar op, AOW hoogtes komen onder druk, pensioendata schuiven door (of nog erger, schuiven niet door, wat het erger maakt).

Hoe je nu met pensioen om gaat, of je nu juist wel of geen regeling voor je mensen toezegt, of dat nu wel of geen maximale regeling is, of deze nu bij een pensioenfonds of Aegon is ondergebracht; het gaat om verantwoordelijkheid! Vanzelfsprekend voor jouzelf als werkgever, maar zeker ook voor een werknemer!

 Ik wens u een mooi Oud en Nieuw en dat al je wensen komend jaar mogen uitkomen!

 Vragen, opmerkingen, kritische noten? Graag! Alfred@pensioen-coaching.nl

delen

Pensioen-Coaching

www.pensioen-coaching.nl Lees meer >