sluiten

Vitis Vinifera versus Camellia Sinenssis

terug naar alle artikelen

image

Deze column is wel anders dan jullie gewend zijn. Wij, Antoon en Brigitte zijn allebei begeesterd van smaak, Antoon van wijn en Brigitte van thee. Thee en wijn hebben dan ook zeer veel overeenkomsten.

Bij beide producten gaat het over soort, het terroir de vakmanschap en de smaakcomplexiteit. Ook spreekt men bij beide over tannine palete geur afdronk, en veel variëteit. Een zwarte of groene thee gegroeid in China op 1800 meter hoog of op zeeniveau in Turkije of in Nederland, Ja ook in Nederland verbouwen we thee, de eerste theeplantage is zelfs erg dichtbij, deze ligt in het Brabantse Soerendonk.  

En de prijzen zijn bij beiden van te goedkoop tot extreem duur, kwaliteiten van slap gruis/sap tot premium soorten. Ja gruis, want wat wij in Nederland vaak in de supermarkt kopen is wat ze bij de theebedrijven van de grond vegen, eigenlijk het restproduct. Gaan we genieten van een echte thee, Single estate, goed gedroogd, geselecteerd en geblend dan kom je al snel een flink aantal treden hoger op de smaakladder.

Wijn spijs is bij ieder wel een bekende kreet maar thee spijs, waarom niet? Het heeft een andere invalshoek omdat in thee geen alcohol zit, dus uitstekend voor de BOB of mensen die uit principe, gezondheid of zwangerschap geen alcohol consumeren. Net als bij wijn is door de soortenrijkdom, zo’n 3700 sup variëteiten en heeft 2500 bewerkingen methodes, ieder gerecht te combineren met een thee.     

We geven je hieronder een paar handige tips:

Bij een mooi stuk rood vlees waar de wijnliefhebber een stevige Syrah pakt, past zonder probleem een Assam zwarte thee. Stevige tannine en diepgang zijn kenmerken van beide dranken.  Of in plaats van een St Emillion of Pomerol een pur erh thee die gefermenteerd (lees gegist) is en daarna bewaard voor minimaal één jaar (lees gerijpt).

Zet Riesling met zijn fris tropische smaak naast een Tieguanyin Oolong en beiden zullen je versteld doen staan van hun gelijkenis met abrikoos en perzik

Ben je in voor wat robuuster wit dan is licht geoxideerde witte thee uit de Chineese provincie Fuijan de Bai mu dan. Je alcoholvrije vriend.

Zowel wijn als thee bieden een waar avontuur in smaak voor hen die van het zakje gruisthee of de literfles huiswijn afscheid willen nemen. Je ontdekt dat beide producten met passie,vakmanschap, kennis en kunde omringt worden.
En ook bij thee mag geslurpt worden.
Een klein avontuur en smaakreis gewoon vanuit je eigen woonkamer.

Mocht je vragen hebben over onze producten dan spreek ons aan of stuur een mailtje met je vraag of opmerking.

delen

Brilliant Bottles

www.koophierjewijn.nl Lees meer >