Dusschooten benadrukt dat dit traject niet in Tilburg is ontsproten. “Landelijk worden er regels bepaald en de gemeente Tilburg conformeert zich hieraan. Dat Tilburg met het stadscentrum koploper is op dat vlak, heeft alles te maken met de drang om de binnenstad aantrekkelijk te houden.
Het is een fijne plek om te zijn en dat moet het blijven. Het terugdringen van de emissie-uitstoot is een aspect om dat zo te houden. En het begint bij het beroepsvervoer.” Niet alleen de ‘gereedschapskisten’ moeten zich aan de regels conformeren; ook voor het zwaarder vervoer zijn er beperkingen. Denk aan het bevoorraden van AH’s en Jumbo’s. “Grote voertuigen de binnenstad in? We willen dat ook dat schoon gebeurt. Op beide vlakken willen we medekoploper zijn in Nederland.” Ook het Brabants Afval Team - de gemeentelijke huisvuilinzameldienst - moet er aan geloven. Het aantal elektrische vuilniswagens groeit tussen 2025 en 2030 van 20 naar 60.
De Voogd weet dat om de doelstellingen te bewerkstelligen de medewerking van de gebruikers/vervoerders branches hard nodig is. “De doelen zijn helder: langzaam uitfaseren tussen 2025 en 2030. Per voertuigcategorie is samen met vertegenwoordigers van de branches gekeken wat haalbaar is.” Nu hoeft het nog niet allemaal elektrisch te zijn. Ook waterstof is een optie. “Zaak is dan wel dat er een goede infrastructuur is om te tanken.” “Ook uitbreiden van de snellaadpunten is een vereiste”, vult Dusschooten aan. “Het moet comfortabel zijn om elektrisch te rijden en de luchtkwaliteit in de stad op die manier schoon te houden.” Overigens hebben Tilburg en hun beleidsmakers niet te klagen over particuliere initiatieven. Tal van laadvoorbeelden, van Heuvelpoort tot supermarkten, gaan over tafel. Hij weet dat veel ogen gericht zijn op de beleidsbepalers. Dusschooten: “Ja, ik rijd elektrisch, een Kia EV6.” De Voogd geeft aan vooral te fietsen en gebruik te maken van openbaar vervoer. “Green Wheels, de deelauto, is optioneel.”
Ook het reguleren van verkeerstromen is een aspect in de strijd tegen de emissiedruk. “Verkeer dat in de stad niets te zoeken heeft, wordt in de toekomst om de stad heen geleid. De focus ligt daarbij vooral op het zwaar vervoer. Op de ringbanen komt daardoor meer ruimte voor het binnenstedelijke verkeer. Dat vraagt ook wat van Google en TomTom”, weet Dusschooten. “Die moeten immers het verkeer om de stad heen navigeren. Vervoerders moeten er van doordrongen zijn dat de kortste route niet altijd de snelste is.” De rode lijn is helder: al die voorzieningen, regels en restricties moeten in combinatie met schoon vervoer en snelfietsroutes de stad bereikbaar en vooral aantrekkelijk houden.