sluiten

Vroeger was biljarten een lifestyle

terug naar alle artikelen

image

“Vijftien over rood Gerrit..” Bij het betreden van het biljartcentrum aan de Romeinstraat maken twee vijftigers afspraken over het biljartspel wat ze het komende uur gaan doen. Eerder die middag belde mijn maat me op: “vanavond potje “keuen”? Ik moest glimlachen om Eriks vraag. “Biljarten..”

Gewoon biljarten. Niet met gaten in de banden zoals de Amerikanen en Engelsen het leuk vinden, met veel te veel druk gekleurde ballen die je dan in een netje (hoe krijg je het überhaupt verzonnen)  moet stoten. Nee, gewoon met good-old drie ballen. Een rode, een witte en een witte bal met stippen. Bij het binnenlopen van de biljartzaal dacht ik meteen aan het onderwerp voor deze editie van Netwerk magazine; “Lifestyle”. Wat is de lifestyle van een moderne ondernemer? Hoe brengt hij zijn vrije tijd het liefste door?” Goeie vraag. Wat doet de moderne ondernemer in zijn eigen “lifestyle-tijd”? Meestal doet die ondernemer wat de omgeving van hem verwacht: een borrel bij “vrinden” of eenzelfde borrel bij een café met terras. Wijntje bestellen en het wijnglas onderaan vastpakken tussen duim en wijsvinger, ondertussen het pootje van zijn bril in de mond. Misschien zou hij liever een glas bier bestellen, maar wijn ligt nu eenmaal beter in de groep. Vaak besteed hij zijn vakantie aan, laten we zeggen, zuid-Spanje of een  Spaans eiland. Hoewel vakantie wellicht niet precies het juiste woord is. Vakantie zou namelijk synoniem staan aan “doen wat je wil zonder dat je je druk hoeft te maken over wat je draagt of hoe je haar zit”. Nou, dat past niet altijd bij de ondernemer die 2500 km verderop zijn “lifestyle-vakantie” viert. Het aantal Brabantse ondernemers dat op dezelfde plek ook zijn vakantie ondergaat is net zo hoog als bij het café met terras. Dus ook hier moet het glaasje wijn op de juiste manier worden vastgehouden, moet de linnen broek wapperen en is het van het grootste belang dat het merkje van de brilfabrikant duidelijk zichtbaar is op het linker-brilglas.

Terug naar mijn lifestyle-besteding van vanavond. Een grote hal vol tafels ter grootte van een eettafel, voorzien van gifgroene bekleding, het laken, en daarboven twee koperkleurige lampen. Eromheen steeds twee mannen met een keu in hun handen. Op de hangtafel ernaast twee flesjes bier, twee krijtjes (een echte biljarter leent zijn krijtje niet uit) en een bruin houten telbord dat met de grootste precisie wordt bijgehouden. “Nul noteren Bart. Nul”. Aan de linkerkant is de tafel voorzien van een derde man die geen keu mag vasthouden maar moet zeggen wat werkelijk iedereen ook gewoon kan zien: dat Bart nu voor de 4e keer op rij de “nul weet te houden”. Lekker Bart.. Bij iedere stap die mijn maat en ik richting “ons” biljart zetten, begin ik meer te genieten. Wat een nostalgie. Wat een rust en gemoedelijkheid. En vooral wat een eenvoud. Met weemoed denk ik aan mijn oude biljartclubje “MAIDO” (Maandag Avond Is De Onze) waar vrouwen geen lid konden worden en dat zelfs geaccepteerd werd. Aan de wedstrijden tegen B.V. “Keu’s Genoeg”. Een andere club die niet echt kon biljarten maar wel de beste naam hadden verzonnen. Aan het simpele en o zo leuke biljartspelletje. Wat kan lifestyle soms toch heerlijk en simpel tegelijk zijn. Behalve voor Bart, die net weer eens te horen krijgt “Poedel Bart, nul noteren”.   

delen

Hertz Tilburg

hertz-tilburg.nl/ Lees meer >