sluiten

Hoe Raben Group logistiek Europa verovert

Tekst: Aldi van Lierop

Fotografie: Eddie Mol

terug naar alle artikelen

image

Veel mensen kennen de naam Raben. Die doen transport in Polen, toch? Jazeker, daar zijn ze marktleider. Maar wat veel mensen niet weten is dat Raben op grote schaal actief is in twaalf Europese landen. Ook in Nederland. Berend Jan Schuring, managing director Raben Netherlands, vertelt in het kort het hele verhaal.

“Het verhaal begint bij grootvader Jan Raben. Hij vestigt in 1931 een transportbedrijf in Winterswijk. In 1960 neemt zijn zoon Theo het bedrijf van hem over. Theo ziet kansen in Polen en vraagt zijn zoon Ewald daar naar toe te gaan om een vestiging te openen. Dat gebeurt in 1991 in een gehuurd magazijn vlakbij Poznán met twaalf medewerkers. Het bedrijf ontwikkelt zich zo voorspoedig dat Ewald in Polen blijft en Raben van daaruit laat groeien. Inmiddels hebben we vestigingen in twaalf landen, zo’n 10.000 medewerkers en 1.500.000 m2 aan warehouse capaciteit.”

Leiderschap
“De groeistrategie bestaat uit het smeden van samenwerkingsverbanden, vestiging van depots en logistieke centra op strategische plaatsen én overnames. Waar we actief zijn, willen we een leiderschapspositie bereiken, in kosten en kwaliteit, ondersteund door een vriendelijke en effectieve service. Daarmee creëren we concurrentievoordeel voor onze klanten. We zijn nog steeds een familiebedrijf, heel transparant, met korte lijnen binnen de hele groep en betrokken en vakkundige mensen. Onze kracht zit echt in de relatie en in de meest efficiënte, ICT-gestuurde logistieke oplossingen.”

"We zijn nog steeds een familiebedrijf"

Lifestyle
“In Nederland werken we met een team van 70 mensen, 60 transportmiddelen en een warehouse van 14.000m2 in Oss. We vervoeren onder andere voor retail, zeker ook lifestyle-producten. Voor twee belangrijke klanten in die branche rijden we veel naar Duitsland; ELHO in Tilburg en Edelman uit Reeuwijk. Ik ben blij met hun feedback op onze diensten. Als ik het begrip lifestyle toepas op de manier waarop de Raben Group in het leven staat, dan kan ik met trots zeggen dat we er veel aan doen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Met onze volledig geautomatiseerde logistiek zorgen we ervoor dat ieder gereden kilometer telt, dus geen halflege vrachtwagens. Voor iedere klant die zich aansluit bij onze digitale facturering plant de Raben Group een boom. We hebben inmiddels 12.000 bomen geplant. En onze mensen maken het bedrijf, dus we doen er samen alles aan om werken voor Raben interessant te maken en te houden. We staan voor teamwork en dagen elkaar graag uit.”

Edelman over Raben
Edelman levert kwaliteitsproducten van keramiek, glas en staal. Verder ook kerst-, decoproducten en verlichting. “We werken al meerdere jaren samen voor palletdistributie, vooral in Duitsland en Polen, en maken gebruik van tijdelijk opslag in het warehouse in Oss. Wat ons opvalt is het snelle schakelen, de flexibiliteit en de transparante communicatie.” Jan Blom, Warehouse Manager, Edelman B.V.

Elho over Raben
Familiebedrijf Elho is een toonaangevende leverancier van kunststof plantenbakken.

“In 2017 heeft Elho verschillende transporten aanbesteed. Raben kwam in beeld als carrier voor ondermeer Duitsland en Italië. Ondanks wat aanloopproblemen heeft Raben absoluut laten zien dat ze een partij is die meedenkt en kort op de bal zit. Medewerkers zijn enthousiast en eager, goed bereikbaar en communiceren heel open.” Freddy Kleverkamp, Strategic Buyer, Elho B.V.

Raben Netherlands B.V.
Vorstengrafdonk 81
5342 LW Oss
T 088-7720050
www.raben-group.com

delen