sluiten

Doloris, surrealistisch doolhof en rooftopbar in hartje Tilburg

Tekst: Esther Nagtegaal

terug naar alle artikelen

image

Berlijn
‘Are you ready to take the leap into the unknown’, kopt de website van Doloris. “Het is nog zo nieuw dat er geen naam voor is”, zegt initiatiefnemer Joep van Gorp. “Hou het maar op een kruising tussen een walkthrough attractie en een museum.” Veel kan hij er niet over loslaten, behalve dan dat het een unieke ervaring is die je moet ondergaan. Zoals hij het zelf een aantal jaren geleden onderging toen hij in Berlijn was met een paar vrienden. Zij hadden gehoord van een unieke belevenis in de stad, een kunstinstallatie in een doolhof. “We werden één voor één geblinddoekt meegenomen en wat er toen gebeurde kan ik niet uitleggen”, vertelt Joep. “Het was een sensatie voor alle zintuigen die ik het beste kan omschrijven als trippen zonder drugs. De meest intense ervaring die ik ooit gehad heb. Achteraf heb ik anderhalf uur naar een muur zitten staren om alle prikkels te verwerken.”

Groter en artistieker
Joep wist meteen: dit wil ik naar Tilburg halen. Vrij snel na zijn bezoek aan Berlijn had hij contact met Tim, de bouwer van de Berlijnse doolhof. Ze besloten om het nog een keer te doen, maar dan groter en artistieker. De Tilburgse versie bestaat uit een geraamte met daarin 40 zorgvuldig opgebouwde kamers en 2200 m² aan ‘belevingskunst’. Daarmee is Doloris de grootste ‘Immersive Art’-installatie in Europa, waar uiteindelijk meer dan 50 kunstenaars aan meewerkten.

"Are you ready to take the leap into the unknown"

Rooftop
Al snel werd duidelijk dat Doloris meer zou worden dan het universum, de doolhof. De locatie en het gebouw – het voormalige hoofdpostkantoor aan de Spoorlaan - leenden zich uitstekend voor nóg een unicum voor Tilburg: een rooftopbar. Daarvoor zocht Joep de samenwerking met Gijs van der Velden van Cookaholics en Jaap van Ham, bekend van Polly Maggoo, café Bakker en pannenkoekenhuis Het Ketelhuis. “Vakantiegevoel op een dak. Doloris rooftop is een toffe plek waar je kunt genieten van verrassend streetfood uit alle windstreken, hippe cocktails en een heel relaxte sfeer”, vertelt Gijs. “Op de kaart hebben we verschillende gerechten die we serveren in kleine kommen. We maken geen onderscheid tussen voor-, hoofd- en nagerechten. Wat we serveren is bedoeld om te delen met je vrienden.”

Unieke combinatie
Het uitzicht is er adembenemend en bij mooi weer is het er goed toeven. Maar de rooftop is ook bij mindere weersomstandingheden the place to be. “Een rooftop klinkt als iets wat vooral buiten is, maar wij hebben evenveel zitplaatsen binnen als buiten: allebei 150”, zegt Gijs. De horecagelegenheid is er ook voor mensen die niet de doolhof (Doloris Universe) ingaan en andersom. De doolhof heeft – nu al – een internationale aantrekkingskracht, terwijl de horeca vooral de lokale bevolking aan zal trekken. Maar de combinatie werkt bijzonder goed, weten Joep, Gijs en Jaap. Met een drankje in de hand is het er heerlijk nagenieten als je net uit de doolhof komt.

Op de foto van links naar rechts: Jaap van Ham, Joep van Gorp, Gijs van der Velden

Doloris
Spoorlaan 21
5038 CB Tilburg
T 013-2084058
www.doloris.nl

delen