sluiten

MindLabs, de motor achter Tilburgse innovatie

Tekst: Esther Nagtegaal

Fotografie: Laurens Janus

terug naar alle artikelen

image

Tilburg barst van de kennis. Dat blijkt wel uit de kenniseconomie die er floreert en uit de vele opleidingsinstituten die de stad rijk is. Je zou zeggen dat die twee elkaar makkelijk kunnen vinden. Helaas is dat niet altijd het geval, simpelweg omdat de toepasbaarheid voor vakken als econometrie en datascience er lange tijd niet was op Tilburgse bodem. Dankzij de digitalisering is daar verandering in gekomen. Nu is het zaak om betrokken partijen samen te brengen zodat er ook echt iets kan ontstaan. Dat gebeurt sinds vorig jaar in MindLabs. Wethouder Berend de Vries en Petra van Dijk, programmamanager bij MindLabs, vertellen over deze Tilburgse innovatiemotor.

Waarom MindLabs?
“Het is al jaren een wens van de gemeente om de kennis die in Tilburg opgedaan is ook in Tilburg in te zetten”, zegt Berend de Vries, wethouder van de Spoorzone waar MindLabs deel van uitmaakt. “Tot voor kort was dat niet mogelijk. Nu wel. Ondernemers kunnen nu met die kennis een bedrijf beginnen. Zo ontstaan interessante startups, de harde groeiers van morgen, en helpen we ook het bestaande Tilburgse bedrijfsleven. Een goed voorbeeld is Castlab, voortkomend uit Melis Gieterijen. CastLab bouwt een soort Spotify met 3D-scans van reserve-onderdelen voor o.a. het spoornetwerk. De klant kan hierin zelf het gewenste onderdeel opzoeken. Met diverse nieuwe technologieën is de service en productie flexibeler, sneller en goedkoper. En ook nog eens duurzamer omdat grote voorraden reserveonderdelen niet meer nodig zijn".

Wat is MindLabs?
MindLabs brengt onderwijs, ondernemers en studenten bij elkaar. Gezamenlijk onderzoeken ze de mogelijkheden om met nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotica & avatars, virtual en augmented reality, serious gaming en language processing, nieuwe toepassingen te creëren die het bedrijfsleven vooruithelpen. De innovaties die daaruit voortkomen, maken het dagelijks leven gemakkelijker. Niet alleen in de maakindustrie, ook in de logistiek die in Tilburg en omgeving goed vertegenwoordigd is, in media en journalistiek en in het onderwijs.

“Een ontdekkingsreis naar bijzondere toepassingen op het gebied van veiligheid, zorg, duurzaamheid en educatie.”

Innovaties
Petra haalt het voorbeeld aan van de SpaceBuzz, naar een idee van André Kuipers. “In de SpaceBuzz maken schoolkinderen met behulp van VR een virtuele ruimtereis in een raket. Ze kijken vanuit de ruimte naar de aarde en zien vandaaruit onder andere hoe het met ons milieu gesteld is. Ze leren zo ook wat over techniek. Dat is niet alleen leuk en leerzaam, het laat ons ook zien hoe kinderen leren. Op basis daarvan kunnen we leeromgevingen ontwikkelen die beter – en zelfs persoonlijker - werken. Onze partner WPG/Zwijsen, die leermethodes ontwikkelt, is daar ook in geïnteresseerd. En zo grijpt alles in elkaar.”

De locatie
MindLabs krijgt een eigen plek in de Spoorzone, het innovatiedistrict van Tilburg. Het voormalig NS-terrein is de broedplaats waar overheid, bedrijfsleven en opleidingen samenkomen. Een vruchtbare bodem voor nieuwe initiatieven en kansen. Op dit moment huist MindLabs nog tijdelijk in het Deprez-gebouw. De definitieve locatie wordt Hal70 die op dit moment gebouwd wordt rondom de bestaande stalen spanten van de voormalige NS-hal naast de LocHal. Net als de LocHal krijgt Hal70 een ‘Bruisend Hart’; een centrale ontmoetingsruimte. Eind 2021 is het gebouw klaar.

Ook meedoen?
MindLabs is een vereniging. Naast de gemeente, provincie, de onderwijsinstellingen Tilburg University, Fontys en ROC Tilburg en partners zoals WPG/Zwijsen, Interpolis en DPG Media speelt het bedrijfsleven daarin een belangrijke rol. Tilburgse bedrijven en startups mogen participeren op voorwaarde dat ze bereid zijn om actief mee te doen. MindLabs is een ontdekkingsreis naar bijzondere toepassingen op het gebied van veiligheid, zorg, duurzaamheid en educatie om er maar eens een paar te noemen. Wie zich daardoor aangesproken voelt is van harte welkom in de Spoorzone.

Visual MindLabs: Ector Hoogstad Architecten

MindLabs
M 06-41561601
www.mind-labs.eu

content-image content-image content-image

delen