Word lid

sluiten

Brabantse ondernemers in KVK Innovatie Top 100

Fotografie: Geeke van Dijck

Tekst: Stefan Korthout

terug naar alle artikelen

image

Een selectie van 100 mkb’ers dingt mee naar de award voor de beste innovatie van Nederland. Zij doen mee aan de vijftiende editie van de KVK Innovatie Top 100 en mogen zich tot de meest vernieuwende bedrijven van ons land rekenen. Projectmanager Klaas Damstra: “We verwachten een kleine 400 aanmeldingen. Daaronder zoals elk jaar ook veel uit de provincie Noord-Brabant. In november presenteert KVK de top 100 aan het grote publiek. De winnaar wordt in januari 2021 bekend gemaakt.”

Criteria
“Hoewel elke vernieuwing begint met een goed idee, is dat alléén niet voldoende om bij de beste 100 te behoren. De eerste selectie wordt gedaan door 8 expertpanels op het gebied van innovaties, octrooien en bedrijfsvoering. Daarna is het de beurt aan de hoofdjury. Deze bestaat voor het merendeel uit ondernemers die zelf het klappen van de zweep kennen uit de praktijk. De ingezonden diensten en producten worden beoordeeld op vier criteria. Ten eerste natuurlijk de originaliteit en creativiteit. Ofwel: betreft het iets dat er voorheen nog niet was? Ten tweede moet de innovatie impact hebben voor de gebruiker of de wereld. Duurzaamheid bijvoorbeeld of de invulling van een daadwerkelijke behoefte. Ook moet er sprake zijn van een economische levensvatbaarheid. Tenslotte kijkt de jury ook naar de verkrijgbaarheid ervan; heeft de doelgroep voldoende toegang om tot aankoop over te gaan?”

Zichtbaarheid
“De Innovatie Top 100 is een initiatief van KVK. Het is een van de manieren waarop KVK ondernemers verder helpt en de Nederlandse economie stimuleert. Een innovatie ontstaat vaak op de spreekwoordelijke zolderkamer. Bijvoorbeeld omdat de bedenkers commerciële kansen zien en een originele oplossing ontwikkelen voor een probleem dat zij in het dagelijks leven tegenkomen. De uitvoering bepaalt vervolgens het succes van het idee. Dat is waar de juryleden met name op letten. Daarbij houden zij natuurlijk rekening met de grootte van het bedrijf en de omvang van de doelgroep. Juist in het midden- en kleinbedrijf en bij nichemarkten is behoefte aan ondersteuning bij het vermarkten ervan. Publiciteit en verdere ondersteuning leidt tot meer zichtbaarheid, zodat de ondernemer kansen krijgt om uit te leggen waarom het product of de dienst een verandering, vernieuwing of verbetering inhoudt in vergelijking tot het bestaande aanbod. De KVK Innovatie Top 100 is een fantastische erkenning. Feitelijk spreken we dus eigenlijk niet over één enkele winnaar, maar over honderd kansrijke bedrijven met honderd veelbelovende innovaties.”

"Honderd kansrijke bedrijven met honderd veelbelovende innovaties"

Brabant
“De afgelopen veertien edities zijn er regelmatig Brabantse winnaars geweest. Het hoogst genoteerde Brabantse bedrijf van afgelopen jaar was Water IQ uit Eindhoven dat op plaats 4 eindigde met een waterzuiveringssysteem voor tuinders. Dat levert zowel financiële als milieuwinst op. Ook dit jaar hebben we tientallen inzendingen van Brabantse bedrijven (zie kader). De winnaar, die in januari bekend gemaakt wordt, ontvangt niet alleen een award, maar kan ook rekenen op media-aandacht en toegang tot relevante netwerken. Voor elke ondernemer, ook zij die niet meedingen, is de top 100 een bron van inspiratie. Want terwijl veel mkb’ers de hete adem van een economische crisis in hun nek voelen, is er meer dan ooit de noodzaak tot innovatie en creativiteit. Informatie over de deelnemers is te vinden op de website www.kvkinnovatietop100.nl.”

Enkele voorbeelden van Brabantse inzendingen, in willekeurige volgorde:

delen

Kamer van Koophandel
www.kvk.nl Lees meer >