sluiten

Het nieuwe werken

terug naar alle artikelen

image

Het onderwerp “het nieuwe werken”  raakt iedere ondernemer.
Er ontstaan steeds meer mogelijkheden om efficiënter en flexibeler te werken.
De vraag  blijft, krijgen we meer tijd, meer werk of ontstaat er een keuze aan mogelijkheden waardoor je steeds moet kunnen blijven schakelen.
Bijvoorbeeld: als je overal bij je data kan, kan je ook overal (altijd?) werken.

Wanneer mensen horen dat ik wijnimporteur ben, krijg ik meestal de opmerking; leuk, dan zit je zeker vaak in het buitenland om wijn te kopen?
Het romantische beeld van mijn beroep, wijnproeven in een mooie omgeving, lekker weertje met daarbij goed eten.
Op ieder moment dat ik  daarmee bezig ben, ben ik niet effectief aan het werk,  heb ik geen directe handel.

Als ik  verhalen hoor, van oudere vakgenoten, was het voor het digitale tijdperk veel tijdrovender.
In die tijd moest je eerst, telefonisch of per fax, afspraken maken met je leveranciers. Wanneer  je de afspraken had staan, vulde de rest van de tijd zich met zoeken naar nieuwe wijnen in de nabije omgeving.
Toen waren de enige bronnen, de tips van collega’s, of de wijnkaarten van restaurants in het betreffende gebied. Dit laatste is dan toch wel een prettige bijkomstigheid.
In de eerste maanden van het jaar werden de wijnkelders bezocht en zelfs in de warmste wijngebieden van Frankrijk is het dan ook koud en naargeestig.

Tegenwoordig is het makkelijker. Als informatiebron is er internet met vlogs, blogs en websites, maar zeker ook facebook waar je bevriende wijnhandelaren en wijnboeren kunt volgen en zo een zee aan informatie kunt verzamelen. Niet onbelangrijk zijn de overvloedige vaktijdschriften en proefgidsen.

De  internationale wijnbeurzen zijn een belangrijk inkoop moment. Een goed voorbeeld hiervan is mijn favoriete beurs; Prowein in Düsseldorf,  drie  dagen van 9.00 uur tot 17.00 uur om wijn te proeven uit iedere uithoek van de wereld. Elk jaar is het weer even schrikken als je het enorme aanbod ziet.
Wanneer je vooraf geen planning maakt, raak je echt van het padje af.
Dit zijn, voor mijn inkoop, de 3 belangrijkste dagen per jaar. Al mijn belangrijkste producenten zijn hier, veel noviteiten en een uitgelezen kans om je internationale relaties te onderhouden, 3 dagen vol met ontdekken, praten en netwerken. Tijdens deze dagen maak ik op allerlei manieren gebruik van mijn draagbare kantoor, onderdeel van “het nieuwe werken”.

Wanneer je een combinatie maakt met een goede Cloudoplossing kan dit je, als ondernemer, een stuk flexibeler maken. Daardoor ontstaat meer tijd om van je familie en hobby’s te genieten.
In mijn geval, ik ga graag de bergen in om lekker te  klimmen, daarna s ’avonds van de lokale gerechten en wijnen genieten.  Hier zit voor mij een prettige valkuil, als een wijn me bevalt, Google ik de producent en maak een afspraak. De volgende dag sta ik misschien ergens in een kelder wijn te proeven.  Wat was de eerste stelling ook weer, meer of minder werk? Ach, gelukkig vind ik dit juist een verrassend, spontaan en leuk deel van mijn werk.

Proost.

delen

Brilliant Bottles

www.koophierjewijn.nl Lees meer >