sluiten

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”

terug naar alle artikelen

image

Toch verdwijnen ze even snel als de volgende vraag is ‘Wie wil er zelf mee beginnen?’. Dan komt het ineens dichtbij en wordt het spannend. Helemaal als je het hebt over persoonlijke groei; veel dichterbij kan niet.

Onze voorstelling bepaalt ons gedrag.
Als jij denkt dat het moeilijk wordt, dan wordt het dat waarschijnlijk ook. Alleen al omdat je jouw eigen beeld bevestigd wilt zien. Dat wat ‘moeilijk’ is valt je dan meer op dan dat wat er best meevalt. Dat geldt ook voor gesprekken. Als je met een positieve mind-set een gesprek ingaat (dit wordt een leuke ontmoeting, ik ga een bijzonder iemand leren kennen, een toevoeging voor mijn netwerk, onderzoeken hoe we voor elkaar van waarde kunnen zijn) dan wordt het een mooi gesprek. Je staat er letterlijk voor open om positief verrast te worden. Dan zie je in het gesprek geen beren op de weg maar kansen en mogelijkheden!
De bijzondere voorstelling “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”, is van mijn jeugdheld Pipi Langkous. Zij is overtuigd van haar kwaliteiten. In haar voorstelling geen belemmeringen, geen ‘ja maar’, geen beren. ‘Wat zou Pipi zeggen?’ is een variant van mijn stelling uit de trainingszaal: ‘Neem één risico per dag!’. Alleen door jezelf regelmatig uit te dagen, iets nieuws te doen, een risico te nemen, bewandel je nieuwe paden. Nieuwe dingen doen is de basis van leren en leren is groeien.

Wie zit er in jouw roeiboot?
Groeien. Je wilt dat je onderneming groeit. Van de vele succesfactoren die bepalen of dat lukt ben je zelf de belangrijkste. Uiteraard doe je het niet alleen en ben je van vele anderen afhankelijk. Waar het om gaat is:

1.     Wie zijn dat?
Wie zitten er in jouw roeiboot? Wie bepalen mede het succes? Denk aan medewerkers, klanten en je partner thuis. Hoe zorg je voor meer en betere roeiers?

2.    Ben je in staat hen zo te beïnvloeden dat ze voor je in beweging komen in de richting van jouw doel?
Wat doen ze nu? Wat wil je dat ze gaan doen? Bepaal jij de koers richting het doel? Bepaal jij de snelheid?

Is dat makkelijk? Nee. Is het de moeite waard te onderzoeken hoe dat werkt? Jazeker, en als je dat nog nooit gedaan hebt, dan denk ik dat je dat wel kan!

Samen onderzoeken? Neem contact op, dan stap ik in jouw roeiboot!

delen