sluiten

Groei komt van binnenuit, (zelf-)reflectie is daarbij onmisbaar

terug naar alle artikelen

image

Ondernemers streven vaak naar groei van hun bedrijf, maar weten niet altijd waarom. Ook hier ligt de oorzaak vaak buiten henzelf. Maar past het wel bij de ondernemer en zijn talenten en motivatie? En hoe wil hij groeien? Welke strategie past bij hem? Groei begint bij jezelf, dan pas kan je organisatie groeien. Dan pas komen persoonlijk geluk en zakelijk succes samen!

Met je tenen spelen
Als ik mezelf vroeger verveelde was het: “Ga maar met je grote teen spelen”. Dat sloeg op het eerste oor helemaal nergens op, maar het hielp wel. Je stond als kind toch even stil bij wat je deed of kon doen. Korte momenten van (zelf-)reflectie, waarna je weer in actie kwam. Tegenwoordig worden onze kinderen overspoeld met vooral online mogelijkheden om zich te ‘vermaken’. Het stikt van de externe prikkels, ten koste van enige (zelf-)reflectie. Mijn buurman zei ooit treffend: “Mijn dochters hebben een I-Pod, een I-Pad en een I-Phone, maar wat ze nodig hebben, is een Eye-opener!”

Ook ondernemers komen nog maar weinig aan zelfreflectie toe.

Persoonlijk geluk en zakelijk succes
Als persoonlijk coach wil ik graag ondernemers gelukkig laten zijn. Als zakelijk adviseur wil ik ondernemers succesvoller maken. Helaas gaat dit niet vaak samen. Hoe gaaf is het als je persoonlijk geluk wel aan zakelijk succes kunt koppelen? Dit begint ook met (zelf-)reflectie, met de reis naar binnen. Wie ben je zelf? Wat zijn je talenten en positieve drijfveren? Wat zijn je angsten, onzekerheden en valkuilen? Hoe kun je daarmee omgaan?

Vanuit dit zelfinzicht ontstaat zelfbewustzijn, de basis voor zelfvertrouwen. Vanuit zelfvertrouwen kun je gemakkelijker reflecteren en ben je meer ontvankelijk voor feedback van anderen. Als je dan in staat bent om uit te zoeken wat je zelf graag elke dag zou willen doen om je droom waar te maken dan kom je al dichtbij persoonlijk geluk.

Zakelijk succes gaat over dat je iets doet waar een ander wat aan heeft. Wat doe jij waar je het verschil in kunt maken? Wie is die ander? Op wie MIK je? (MIK = Meest Ideale Klant). En een belangrijke vraag: Waarom komt deze klant bij jou? Welk probleem los je op?   

Als datgene wat jij doet voor jou het allerleukste is en jouw eigen droom waarmaakt ook nog datgene is waarvoor jij voor jouw ideale klant het verschil maakt en hem helpt om zijn droom waar te maken, dan koppel je jouw persoonlijk geluk aan je zakelijk succes. Hoe fantastisch is dat?

Stilstand is achteruitgang
Ook zo’n mooie uitspraak! Als je een jaar stilstaat, is deze uitspraak misschien waar, maar af en toe stilstaan om te reflecteren, is noodzakelijk. Mijn vrouw heeft ook een eigen bedrijf en wij hebben iedere maand een zogenaamd ‘zij- en hij-sessie’. Wij staan dan stil bij de dingen die we doen. Hoe gaat het met onze bedrijven? Hoe gaat het met onszelf? Hoe gaat het met ons samen? We werken daarmee in ieder geval één dag per maand AAN ons bedrijf in plaats van IN ons bedrijf.

Door deze reflectiemomenten in te bouwen bewaken wij onze eigen balans van persoonlijk geluk en zakelijk succes en kunnen we blijven groeien. Met ons bedrijf, maar bovenal als mens!

delen