Word lid

sluiten

Verzekeringsman Toontje

terug naar alle artikelen

image

Als ik een jaartje of 40 terug in de tijd ga zie ik ze nog zitten aan de keukentafel van ons ouderlijk huis; mijn ouders aan de ene kant en hun verzekeringsagent Toon aan de andere kant. Op tafel een Perzisch tapijtje en een Delftsblauwe asbak.  De grote lamp aan het plafond op volle sterkte, wat ook wel nodig was met die dikke wolken rook van 3 paffende mensen.

Verzekeringsman Toontje, die zijn kantoor in de Pelikaanhal had en waar hij ook een markant ijshockeykeeper was, kwam precies 1 keer per jaar in een statig colbertje langs om alle verzekeringspapieren door te spreken met mijn ouders. Of beter gezegd, Toon zat te vertellen en te vertellen, overspoelde mijn ouders met lastige termen en voorwaarden en als het moment daar was dat de jaarlijkse handtekeningen moesten worden gezet, waren de oudjes al lang blij dat het gesprek ten einde was. Eén ding was zeker, echt weten waarvoor ze nu exact hadden getekend was allang onmogelijk door het veel te lange verhaal. Niet dat dat een onbehagelijk gevoel zou geven, want zoals mijn vader dan zei; “Toontje regelt de verzekeringen en daarmee klaar”.

Toontje was een soort van voorloper van Rasti Rostelli, de hypnotiseur uit de jaren ‘90. Ook onder het motto dat je gewoon zo lang mogelijk moet blijven inpraten op mensen met dingen die ze niet boeien zodat ze uiteindelijk exact doen wat je wil om er maar vanaf te zijn.  En who cares? Toontje blij, mijn ouders blij. En Rasti sowieso blij.

Twintig jaar later, toen we voor het eerst op internet konden surfen zonder dat de telefoon in huis dan niet meer kon werken, werd Toontje overbodig. Even zoeken via de zoekmachine van Altavista of Ilse op “verzekeringen”, even wachten tot je modem klaar was met piepen en brommen en zowaar, je kon zelf je polis online gaan doen. Mooi voor ons, niet mooi voor Toontje. De grote verzekeringsmaatschappijen van Nederland zagen het met lede ogen aan. Een hele tussensector weggevaagd. Een oplossing was echter snel gevonden: maak de verzekering heel ingewikkeld, met heel veel kleine lettertjes, belachelijk veel keuzes en als kers op de taart: zorg ervoor dat er heel veel claims worden afgewezen. “Nee mevrouwtje, haha. Uw telefoon is niet verzekerd als u deze heeft laten vallen van tafel. Door uw telefoon op tafel te leggen neemt u bewust het risico dat deze door een val kan beschadigen..”. De call center medewerkers van Interpolis hadden duidelijk lol in hun domme antwoord. “Waterschade aan uw plafond zegt u? Erg vervelend. Onze expert heeft gekeken en de lekkage komt door een voeg van de tegel boven. En ja, voegen mijnheer.. u voelt hem al aankomen.. dat is eigen risico”. Zoiets zou vroeger niet gebeuren. Het proces was toen simpel en efficiënt; “Schade=Toon bellen=schade opgelost”. Uiteindelijk goedkoper dan zelf Googelen. Het lijkt me dus beter dat we op dit gebied onszelf overgeven en de grote maatschappijen laten winnen.

Toontje is inmiddels helaas overleden. Maar Barry, Jerome en Alfred staan voor ons klaar. En als die nu zorgen dat ze niet te lang praten, dan mogen ze mijn verzekeringen weer afsluiten. Kom maar met dat papiertje, dan teken ik wel. Als jullie gewoon zorgen dat de schade wordt opgelost.

Wilfred van Empel, Hertz Autoverhuur

Foto: Jeroen van Eijndhoven

delen

Hertz Tilburg
hertz-tilburg.nl/ Lees meer >