sluiten

Mazda CX-30 Skyactiv-X als alternatief voor diesel

Tekst: Willem de Volder

terug naar alle artikelen

image

Mazda-dealer Auto Smolders verwacht heel wat zakelijke rijders en particulieren te verrassen met de gloednieuwe compacte SUV CX-30. Het tweede model van de nieuwe generatie Mazda’s is niet alleen ruim maar wordt ook leverbaar met gloednieuwe Mild-Hybrid Skyactiv-X-motor.

“Die benzinemotor wordt een meer dan uitstekend alternatief voor diesel”, zegt Marinus van Boxel, verantwoordelijk voor marketing bij Auto Smolders, de grootste Mazda-dealer in Zuid-Nederland. In alle vestigingen van Auto Smolders (Westerhoven, Eindhoven, Tilburg) heeft de CX-30 een prominente plaats gekregen. Van Boxel wijst op het design, dat geheel in lijn is met de nieuwe Mazda3. “De CX-30 heeft wel het karakter van de wat compactere CX-3, hoogwaardige techniek en hoger op de wielen, maar is een geheel andere auto. Kijk naar de lengte. Twaalf centimeter langer dan de CX-3. Dat vertaalt zich in rijkarakteristiek en binnenruimte. Vier volwassenen kunnen in de CX-30 meer dan comfortabel reizen.”

De CX-30 voldoet aan de eisen van klanten die compacte, stadsvriendelijke afmetingen willen combineren met ruimte en praktische luxe. De auto is voorzien van Mazda’s baanbrekende Kodo-designtaal, de nieuwste Skyactiv-motoren, waaronder de revolutionaire Skyactiv-X, een uitgebreid pakket aan i-Activsense veiligheidsfuncties, waaronder een nieuw Driver Monitoring systeem, alle laatste ontwikkelingen binnen de nieuwe generatie Skyactiv-Vehicle Architecture van Mazda en (optioneel) een verbeterd i-Activ all-wheel-drive (AWD) systeem dat samenwerkt met het corrigerende G-Vectoring Control Plus.

Skyactiv-X-motor
Even terug naar de Skyactiv-X-motor. Van Boxel: “Die brengt compressieontsteking naar een benzinemotor door gebruik te maken van Mazda's innovatieve Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI)-technologie.” Cijfers spreken voor zich. De motor is 180 pk sterk en staat garant voor een superieure respons en het koppel (224 Nm bij 3000 tpm) van een dieselmotor. Zelfs bij plotseling gas geven en het soepel toeren maken, onderscheidt de Skyactiv-X-motor zich positief. In combinatie met Mazda Mild-Hybrid, het compacte hybridesysteem, zorgt Skyactiv-X voor veel rijplezier en uitstekende milieuprestaties. De Mild-Hybrid-technologie verlaagt het brandstofverbruik doordat een elektromotor de benzinemotor ondersteunt. De motor heeft een gemiddeld brandstofverbruik van 4,6 liter/100 kilometer. De elektromotor wordt gevoed door de energie op te vangen die vrijkomt bij remmen en vertragen. De aanwezigheid van een handbak of automaat berust op persoonlijke voorkeur.

De auto heeft een lengte van 4395 millimeter en een breedte van 1795 millimeter. De wielbasis bedraagt 2655 millimeter waardoor de CX-30 gepositioneerd is tussen de CX-3 en de populaire CX-5. De CX-30 voldoet aan de eisen van klanten die de compacte, stadsvriendelijke afmetingen van het ene model willen combineren met het ruime en praktische karakter van het andere. Dat Mazda heeft gekozen voor een wat afwijkende nummering, had ook CX-4 kunnen zijn, heeft te maken met een model met die naam elders in de wereld. 

De rijklaarprijzen beginnen bij € 29.990,-. De versie met Skyactiv-X-motor heeft een instapprijs vanaf € 32.990,-. Leaseprijzen vanaf € 385,- (ex BTW), voor de Skyactiv-X motor € 399,- (ex BTW). Voor die bedragen zit de instapversie van de CX-30, zoals we van Mazda gewend zijn, dik in de spullen: led-koplampen, een head-up display, navigatie, adaptieve cruise control en een reeks (andere) veiligheidssystemen zijn allemaal standaard. De Comfort-versie beschikt onder andere over een elektrische achterklep, dimmende binnen/buitenspiegel, climate control in twee zones, keyless entry en stuurwiel- en stoelverwarming.

Foto: verkoopadviseur Nick de Lepper

delen

Auto Smolders

www.autosmolders.nl Lees meer >