sluiten

Elektrisch rijden en het Klimaatakkoord

terug naar alle artikelen

image

Elektrisch rijden is duurzamer dan rijden in een conventionele auto. Het wordt door de overheid dan ook sterk gestimuleerd. In het Klimaatakkoord 2019 wordt 49 procent reductie van de broeikasgasuitstoot in 2030 als hoofddoel gesteld, maar de fiscale voordelen van elektrisch rijden worden tegelijkertijd afgebouwd. Gaat dit ervoor zorgen dat men de elektrische auto massaal links laat liggen?

Bijtelling
De belangrijkste stimulans om zakelijk een elektrische auto te gaan rijden was tot 1 januari 2016 het bijtellingspercentage van 0 procent. De afbouw van dit voordeel heeft in de afgelopen jaren al plaatsgevonden. Op dit moment geldt een bijtelling van 4 procent over de eerste € 50.000 van de cataloguswaarde en een bijtelling van 22 procent over het restant. Dit voordeel zal verder afgebouwd worden, tot per 1 januari 2026 de bijtelling voor elektrische auto’s gelijk zal zijn aan reguliere auto’s, 22 procent over de gehele waarde.

MRB en BPM
Twee voordelen die niet enkel voor de zakelijke rijder interessant zijn: het niet verschuldigd zijn van motorrijtuigenbelasting en het vrijgesteld zijn van BPM bij aanschaf van de auto. Vanaf 2025 is het met deze voordelen ook (deels) gedaan. In 2025 is de elektrische rijder 25 procent van de normale MRB verschuldigd, vanaf 2026 het volledige bedrag aan MRB. Hiernaast geldt vanaf 2025 een vast bedrag van € 360,- aan BPM bij aanschaf van een elektrische auto.

Hier staat tegenover dat er vanaf 2020 tot en met 2025 een subsidie komt, die ervoor moet zorgen dat de aanschaf van een elektrische auto voor particulieren interessanter wordt.

Conclusie
Bent u voornemens om zakelijk elektrisch te gaan rijden? Doe dit dan nog in 2019 en profiteer nog 60 maanden van de lagere bijtelling! Voor particulieren is het verstandig af te wachten welke vorm de aangekondigde subsidie aan gaat nemen. Vergeet echter naast de fiscale voordelen ook de lagere gebruiks- en onderhoudskosten én het duurzame imago van elektrisch rijden niet!

Tekst: Dennis Sweere

delen

Van Oers accountancy & advies

www.vanoers.nl/ Lees meer >