sluiten

Duurzaamheid raakt iedereen, techniek maakt het mogelijk

Tekst: Aldi van Lierop

Fotografie: Laurens Janus

terug naar alle artikelen

image

Het staat zwart op wit in het jubileumboek van 2018. De ambitie van het honderdjarige familiebedrijf Hoppenbrouwers Techniek is: de duurzaamste installateur van Nederland worden. Algemeen directeur Henny de Haas loopt vol overtuiging voorop, intern en extern. Intern faciliteert Hoppenbrouwers medewerkers (de zogenoemde Hopjes) om het beste uit zichzelf te halen. Extern dagen ze klanten uit te kiezen voor de beste en meest duurzame oplossingen.

De weg naar de beste installateur van Nederland worden, is een zoektocht, zegt De Haas. “We moeten het begrip duurzaamheid strategisch laden, dat wil zeggen concreet handen en voeten geven. Intern doen we dat, onder andere, door inmiddels logische zaken als verduurzaming van onze gebouwen, CO2-reductie en circulair kijken naar installaties en afvalstromen. Maar wat ik vooral heel belangrijk vind is mensen opleiden, zoveel mogelijk mensen opleiden. Dat doen we intern zowel op MBO als op HBO niveau. Voor MBO hadden we al langer een eigen praktijkschool waar studenten het installatievak leren. Voor HBO-ers hebben we geïnvesteerd in het Hoppenbrouwers Experience Center waar steeds een groepje studenten werkt aan automatisering van technische processen. Ze ontwerpen en bouwen minifabriekjes en installaties en schrijven daarvoor de benodigde besturingssoftware. Een aantal studenten stroomt door en worden Hopjes.”

Vakmanschap en plezier in het werk
“Ik ben er van overtuigd dat vakmanschap en plezier in het werk van Hoppenbrouwers een sterk bedrijf maken. Het is deze passie voor techniek, processen en samenwerking die maakt dat we slimme oplossingen bedenken én installeren. We maken gebruik van de nieuwste installaties, kijken naar de beste toepassing en knopen alles aan elkaar. Zo werken we extern aan duurzaamheid en vervullen meteen onze missie: de beste partner zijn voor medewerkers, klanten en scholen.”

Biomakerij
Een opdrachtgever die het vakmanschap, de passie en vooral de uitgebreide kennis van industriële automatisering bijzonder weet te waarderen is broeder Isaac, prior van Abdij OLV van Koningshoeven in Berkel-Enschot. Daar werd een klein jaar geleden de eerste Biomakerij van Nederland geopend. De wortels van zo’n 190 verschillende planten groeien in het afvalwater en klampen zich vast aan kunstwortels. De bacteriën van de plantenwortels, samen met een ingenieus beluchtingssysteem, zuiveren het afvalwater. Huishoudelijk afvalwater en afvalwater uit de bierbrouwerij wordt apart gezuiverd. Het gezuiverde afvalwater uit de brouwerij is daarna bijvoorbeeld zuiver genoeg om de flessen mee te spoelen. De broeders werken met Hoppenbrouwers en andere technische partners toe naar een gesloten systeem. Hun ambitie: ‘Geen druppel water zal het terrein verlaten, anders dan in de vorm van bier’.

Overtuiging
“Geloven is hun ‘business’, niet alleen in de Heer maar zeker ook in duurzaamheid”, zegt Henny de Haas met een glimlach. Om dan serieus verder te gaan met: “Dat geloof, die overtuiging, dat we met techniek het verschil kunnen maken, delen we wel. Duurzaamheid raakt namelijk iedereen en techniek maakt het mogelijk. Dat is ons vak. We nodigen iedereen van harte uit hun duurzame vragen aan ons voor te leggen. We denken graag mee.”

Fotobijschrift: Lead engineer Bart Lambregts (rechts) demonstreert een testopstelling voor het selecteren en verdelen van knikkers aan Henny de Haas.

delen

Hoppenbrouwers Techniek B.V.

www.hoppenbrouwerstechniek.nl/ Lees meer >