Word lid

sluiten

'Als iedereen elkaar vasthoudt, dan valt er niemand’

terug naar alle artikelen

image

In 2013 vroeg en kreeg het glossy magazine Quiet 500 veel aandacht voor mensen in armoedesituaties. Twee Quote 500-miljonairs waren geraakt door hun verhalen en creëerden in 2015 draagvlak voor de eerste Quiet Community in Tilburg. Het idee: lokale armoedeverzachting, gekoppeld aan versterking en activering van mensen.

Inmiddels zijn er landelijk al negen Quiet Community’s, waarvan vier in Brabant – Tilburg, Den Bosch, Hilvarenbeek en Oss. Doel is om zoveel mogelijk sponsoren en supporters bij de armoedeverzachting in een stad of regio te betrekken. Tessa van Berkel van Quiet Den Bosch: “Het is hartverwarmend hoeveel respons we krijgen. We hebben inmiddels al zo’n 160 sponsoren sinds onze start eind 2017. Daardoor is ons aanbod heel breed. Van een fietsenmaker die een gratis reparatie aanbiedt tot een theater of sportclub die kaarten weggeeft, of een budgetcoach die gratis mensen begeleidt…”

Tot bloei komen
De Quiet-leden, veelal klanten van de Voedselbank, mogen circa zes keer per jaar een aanbieding accepteren. “Als je weet dat zij moeten rondkomen van gemiddeld € 60 per week, dan besef je dat we daarmee de armoede niet oplossen, al zijn mensen dolblij met die extra kansen. Minstens net zo belangrijk is het signaal dat ervan uitgaat: wij begrijpen hoe moeilijk het is, en doen graag moeite om jou verder te helpen”, aldus Tessa.

Quiet zelf biedt haar leden dan ook volop mogelijkheden om mee te doen. De wekelijkse inloopochtenden zijn drukbezocht, en de community biedt laagdrempelige kansen om verborgen of verroeste talenten te (her)ontdekken. Tessa: “Veel van het werk bij Quiet wordt door de leden zelf gedaan. Mooi om te zien hoe iemand die zich voorheen thuis opsloot als vrijwilliger zo tot bloei komt: verdorie, ik kan dit, ik tel mee.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

content-image content-image content-image

Foto: Nadima en Nafiza van restaurant Sarban (voorheen Zaher) in Den Bosch

Sterke motivatie
Het succes van Quiet Community valt of staat met de bereidheid van sponsors om belangeloos mee te werken aan het lenigen van de nood. Op deze manier mensen een zetje geven is voor de familie Alizadah een vanzelfsprekendheid. In 1996 ontvluchtten zij - vader, moeder, zeven dochters en twee zonen - hun vaderland Afghanistan. Inmiddels bestieren zij vier Afghaanse familierestaurants: in Tilburg, Den Bosch, Waalwijk en Utrecht. De Quiet Community’s in de eerste twee steden mogen al vanaf de start op hun warme ondersteuning rekenen.

Rabia Alizadah van restaurant Sarban in Tilburg legt uit waarom: “Tijdens en na onze vlucht naar veiligheid werd eens te meer duidelijk waar het om draait in het leven. Mensen van allerlei nationaliteiten reikten de hand naar ons uit, hielpen ons. Nu het ons goed gaat willen wij graag iets teruggeven, als bedrijf, maar vooral ook als ménsen. Er is toch niets mooiers dan iemand anders een glimlach te bezorgen?”

Tafeltje extra
Daar zijn haar tweelingzussen Nazifa en Nadima van restaurant Sarban, voorheen Zaher, in Den Bosch het roerend mee eens. Nazifa: “We waren geschokt toen we hoorden dat in Nederland veel mensen in een armoedesituatie leven. Wij willen graag helpen waar we kunnen. Onze vader zei altijd: ‘Als iedereen elkaar vasthoudt, dan valt er niemand’. Dat willen we graag in de praktijk brengen.”

En dus wordt er in Tilburg en Den Bosch met grote regelmaat een tafeltje extra gedekt om een Quiet-gezin een geluksmoment te bezorgen. Nadima: “Iedereen verdient het om eens een avond aan de dagelijkse zorgen te ontsnappen. Elkaar verder helpen, daar geloven wij in.”

Wil je meer weten over, of bijdragen aan Quiet Community? Neem dan contact op met denbosch@quiet.nl , 073 - 203 25 80

 

delen