sluiten

Afscheid van de ‘opmaakindustrie’

Tekst: Esther Nagtegaal

Fotografie: Paul Bekkers

terug naar alle artikelen

image

Klimaatdoelen die gehaald moeten worden, grondstoffen die opraken; om toekomstbestendig te zijn, moeten we onze samenleving verduurzamen. Ideeën en initiatieven zijn er genoeg, maar hoe maak je ze concreet? Daarvoor is stichting MOED (Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid) in het leven geroepen. Directeur Herman Gels vertelt wat de stichting precies doet.

De schakel tussen ambitie, overheid en bedrijfsleven
“Stichting MOED maakt dingen mogelijk die voor de hand liggen, maar die in de praktijk nog weerbarstig blijken”, vertelt Herman Gels. “Vaak zijn duurzaamheidsprojecten ingewikkeld. Je hebt te maken met verschillende partijen en belangen, met procedures, investeerders en subsidies. Bijvoorbeeld als je een windmolen wilt plaatsen, zoals bij Spinderwind bv, of als je een bedrijventerrein wilt verduurzamen. Dat vraagt een hoop voorbereidingstijd. Het bedrijfsleven heeft die niet, terwijl de overheid de operationele kracht niet heeft om ideeën om te zetten in concrete plannen. Stichting MOED heeft die tijd en operationele kracht wel. We zijn de schakel tussen de maatschappelijke ambitie, de overheid en het bedrijfsleven.”

“De maakindustrie kan alleen overleven als ze gaat hergebruiken. Daar willen wij bij helpen.”

Word lid van MakerSpace
De circulaire economie staat hoog op de agenda van de stichting. “De maakindustrie is nu een opmaakindustrie. Die kan alleen overleven als ze gaat hergebruiken. Wij willen daarbij helpen. Daarom hebben we samen met de gemeente Tilburg, de Brabantse MBO-scholen, enkele kringloopbedrijven en de BAT het Circulair Ambachtscentrum opgezet. Mensen leren er om van oude materialen nieuwe producten te maken”, gaat Gels verder. Voor bedrijven en kennisinstellingen is er MakerSpace, een platform dat leden toegang geeft tot innovaties, subsidies en circulaire kennis. Voor ondernemers die dat als muziek in de oren klinkt, heeft Gels een oproep: “Word lid van MakerSpace, dan helpen wij je om de stap te zetten naar de circulaire economie. 

Stichting MOED
Station 88 – Burg. Brokxlaan 12, 5041 SB Tilburg
T 013-7440407
info@duurzaammoed.nl
www.duurzaammoed.nl  

 

delen