Word lid

sluiten

“Wij doen ons werk goed als er niks over op internet te vinden is”

Fotografie: John Wiersma

Tekst: Marlène van Kuyk

terug naar alle artikelen

image

Heb jij ooit stilgestaan bij het systeem dat in werking treedt op het moment dat jij een artikel scant en afrekent bij een supermarkt? Om te beginnen gaat het product direct af van de winkelvoorraad. Misschien wel met het signaal dat de voorraad ervan bijna op is, gevolgd door een automatische bestelling vanuit het filiaal naar een centraal magazijn. Deze systemen moeten ook een keer worden vervangen. Dit is een van de lopende projecten van het bedrijf Migration Factory van de Tilburgse Philander van Hien en de Belg Willy Smets.

We treffen Philander in het nieuwe kantoor in een bedrijvenverzamelgebouw bij Eindhoven Airport. Na weken van somber weer, schijnt nu de zon lekker naar binnen: “Willy en ik zijn begonnen bij De Lage Landen – nu DLL – aan het migratieproject, hij als programmamanager en ik als migratieconsultant. We hadden een klik en de samenwerking verliep zo goed, dat we na die opdracht de joint venture Migration Factory opgericht hebben, dat is nu zo’n 4 jaar geleden. Voor die tijd werkte ik als migratieconsultant vanuit de familieholding (Coöperatie Van Hien), inmiddels 12,5 jaar. In Eindhoven zitten we centraal in een internationale strook van bedrijven waar wij ons op richten. We hebben opdrachten in Nederland en België en je bent vanaf hier zo bij de grens. Momenteel zijn we onze organisatie aan het uitbreiden, gaan stageplekken mbo en hbo aanbieden en hebben audits gehad rondom duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Migration Factory zorgt voor succesvolle gegevensoverzetting naar nieuwe applicaties
Het bedrijf is gespecialiseerd in migratieactiviteiten en kent drie pijlers: Data Migration-as-a-service, Data Migration Services en Data Solutions Provider. Klinkt dat een beetje als abracadabra? Philander kan het je als geen ander uitleggen: “Migratie houdt simpelweg in het overzetten van gegevens van oud naar nieuw. De selectie daarvan doen wij niet, wij komen in beeld om te ondersteunen bij het overzetten van de data van de oude naar de nieuwe omgeving. De leverancier levert alleen de software en neemt niet de verantwoordelijkheid, omdat hij niet weet wat er in de bron zit. Dat zoeken wij uit.”

Je moet met veel zaken rekening houden bij een systeemmigratie. Philander: “Stel je hebt een Amerikaans systeem en gaat over op een Europees systeem, dan heb je een andere vorm van notitie van data: punten en komma’s moeten precies worden omgedraaid. We begeleiden mensen, zorgen voor de implementatie en de tussenstappen. Het overgaan zelf is best spannend. We kunnen veel zorgen van de klant wegnemen, een migratieproject doe je zelden in een bedrijf en daardoor is vaak ook de nodige expertise niet aanwezig. Dat is waar wij een meerwaarde betekenen voor een klant.

Migration Factory heeft veel freelancers waar het bedrijf al jarenlang mee werkt: “De uitvoering is onze verantwoordelijkheid, maar die uitvoering zelf ligt bij onze professionals. Daar heb je goede en betrouwbare mensen voor nodig. Die zijn altijd gescreend, omdat ze werken met vertrouwelijke en gevoelige informatie. We hebben veel financiële bedrijven als klant, maar ook telecombedrijven, een Albert Heijn en bijvoorbeeld BKR.”

Raakvlakken van data en bedrijfsprocessen
Philander heeft een universitaire bedrijfskundige achtergrond: “Toen ik ging studeren bestond er nog geen opleiding voor migratieconsultant of migratiearchitect. Dus heb ik veel in de praktijk geleerd. Het leuke is dat onze projecten een kop en een staart hebben. Je helpt een organisatie verder met haar vervolgstappen. Wij doen ons werk goed als er niks op internet over te vinden is, dan is de migratie goed verlopen.”

delen

Migration Factory
www.migrationfactory.nl Lees meer >