sluiten

Philip Morris International werkt in Bergen op Zoom aan een rookvrije toekomst

Tekst: Willem de Volder

terug naar alle artikelen

image

“Wij zetten vol in op het realiseren van een rookvrije toekomst en versnellen daarmee actief de afname van het roken van sigaretten. Naast preventie- en ontmoediging van roken moet een derde pijler, gericht op ‘harm reduction’, de schade die samenhangt met tabaksgebruik beperken. ” Philip Morris International is al vele jaren ‘in transformatie’, zoals communicatie-verantwoordelijke Abe Brandsma het omschrijft.

Sinds de productie van sigaretten in 2014 in Bergen op Zoom stopte en zich sindsdien met name richt op innovatieve producten, slaagt Philip Morris daar meer dan succesvol in. Het produceren en ontwikkelen van halffabricaten ten behoeve van rookloze producten, is een van de activiteiten in het pand op de kruising A58/A4. Zo beschikt Philip Morris onder meer over twee productielijnen voor de speciale tabak die  hierbij wordt gebruikt. Ook worden er e-liquids ontwikkeld.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

content-image content-image content-image

“Geen verbranding betekent dus ook geen rook”, benadrukt Brandsma het karakter van het proces. Zo’n kwart van de wereldwijde omzet van het bedrijf bestaat uit de verkoop van deze alternatieven, goed voor 7 miljard dollar aan omzet. In 2025 moet meer dan de helft van de wereldwijde omzet worden gerealiseerd door andere producten dan sigaretten. “Nee, wij prediken het roken niet. Als je niet rookt, begin dan niet. Als je rookt, stop dan. Maar als je niet stopt, moeten volwassen rokers zich wel goed kunnen informeren.” Brandsma geeft daarmee een signaal af naar de overheid. ‘Op dit moment differentieert het beleid nauwelijks of niet tussen verschillende producten die wezenlijk van elkaar verschillen. Dat is paradoxaal, want volgens de overheid toont wetenschappelijk onderzoek aan dat het gebruik van elektronische tabaksproducten en verwarmde tabaksproducten minder schadelijk is als rokers daar volledig op overstappen.

Wij roepen de overheid om om naast de huidige inzet op preventie en ontmoediging een ‘derde pijler’ onder het tabaksbeleid te plaatsen, gericht op harm reduction. In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Nieuw Zeeland wordt volop ingezet op harm reduction en daar is het aantal rokers veel verder gedaald dan in Nederland. Daar kunnen wij in Nederland iets van leren en dat gesprek gaan wij graag aan.”

Bij Philip Morris in Bergen op Zoom zijn inclusief ingehuurde krachten zo’n zevenhonderd personen werkzaam. De aard van de werkgelegenheid is door de transformatie ook sterk gewijzigd: er zijn sinds de opening van de nieuwe productielijnen collega’s van buiten aangenomen die andere kennis en ervaring met zich meebrengen, zoals hogeropgeleiden met een pharma-achtergrond.

delen