sluiten

Meubelstoffeerderij Smits & Van Ree stoffeert alles

Tekst: Esther Nagtegaal

Fotografie: Suzanne Verhagen

terug naar alle artikelen

image

Bij stofferen denken we al gauw aan het oude fauteuiltje van oma of een nieuw leven voor de eetkamerstoelen. Wie bij meubelstoffeerderij Smits & Van Ree binnenloopt beseft al snel dat dat slechts het topje van de ijsberg is. Niels en Monique van Ree showen er allerlei voorbeelden van projecten die zij en hun medewerkers maakten. Van de leren designbank die een metamorfose onderging, tot het opvallende, kleurrijke 3D-object voor de NS; ze vertellen het verhaal van meer dan 30 jaar vakmanschap en een levenslange passie voor stofferen, meubels en interieurs. Al van kinds af aan.

Jongensdroom
De liefde voor het vak zat er al vroeg in bij Niels van Ree. Zijn vader, die een meubelwinkel had, nam hem op een dag mee naar een meubelstoffeerderij. Daar wist Niels meteen: ‘Dit wil ik later ook gaan doen.’ Hij was toen 13 jaar oud. En zo gebeurde het ook. Hij volgde een opleiding tot meubelstoffeerder, behaalde daarin het meesterschap, en begon bij een binnenhuisarchitect. In de avonduren haalde hij ook nog het diploma woningstoffeerder. In 1991 zette hij samen met zijn vrouw Monique de stap naar zelfstandigheid.

Van alle markten thuis
Sindsdien maken ze samen met hun medewerkers de meest uiteenlopende dingen. Hun klantenkring valt onder te verdelen in drie doelgroepen. De particuliere klanten, voor wie ze meubels een tweede leven geven. De zakelijke markt waarvoor ze winkelinterieurs maken, van trapleuningen tot winkelstellingen, meestal in opdracht van interieurbouwers of architecten. En de revalidatiebranche waarvoor ze medische hulpmiddelen als rolstoelen en gipskamerbedden bekleden. Wat het ook is dat ze maken, kwaliteit staat voorop en er is niet alleen aandacht voor de esthetische kant.

"Kwaliteit staat voorop en comfort is net zo belangrijk als de esthetische kant"

Het belang van comfort
Comfort is minstens zo belangrijk. Dat geldt uiteraard in mindere mate voor de ringenplankjes die Smits & Van Ree voor een bekend sieradenmerk maakte, maar des te meer voor de zitmeubelen en medische en revalidatie-middelen die de werkplaats verlaten. “We hebben ontzettend veel vakkennis op het gebied van vulmaterialen in huis”, vertelt Monique van Ree. “En we kunnen daarin ook adviseren. Op die manier hebben we ervoor gezorgd dat een docent die moeite had met zitten dankzij de juiste vulling van zijn bureaustoel nu 2 uur college kan geven in plaats van 20 minuten.”

Weggooien is zonde
Maar het oog wil ook wat en daarom is er keuze uit heel veel verschillende soorten stof en leer, van chique klassiek tot opvallend modern. Voor de milieubewuste klant zijn er zelfs stoffen gemaakt van PET-flessen. Duurzaam is het herstofferen van meubelen sowieso. Een meubel krijgt bij Smits & Van Ree een tweede leven en kan zo weer jaren mee. “Wij maken van oud weer nieuw”, zeggen Niels en Monique. Heb je ook plannen voor het vernieuwen van je interieur, zakelijk of privé? “Durf het gewoon aan en loop eens binnen”, nodigen ze uit. In hun bedrijfspand op bedrijventerrein Kanaalzone wacht je een schat aan inspiratie en een bevlogen stel mensen dat hun hart verpand heeft aan het stoffeerdersvak.

delen

Meubelstoffeerderij Smits & van Ree

www.smits-vanree.nl/ Lees meer >