sluiten

Hoe werkt een corona zelftest?

terug naar alle artikelen

image

Heb je af en toe wel eens last van verkoudheidsklachten en wil je graag snel weten of je je zorgen moet maken over een coronabesmetting? Of ben je in de buurt geweest van iemand met klachten of zelfs een coronabesmetting? Dan kun je een coronatest kopen om jezelf te kunnen testen op COVID-19. Deze zelftesten zijn antigeensneltesten. Deze zijn niet zo betrouwbaar als een officiële PCR-test bij de GGD, maar ze geven wel vaak een goede indicatie. We leggen uit hoe zo’n zelftest werkt.

Goed bewaren
Haal je een zelftest in huis die je niet meteen gebruikt? Houd er dan rekening mee dat deze op kamertemperatuur of in de koelkast bewaard moet worden, omdat hij op een temperatuur van tussen de 2 en de 30 graden bewaard moet worden. Anders gaat de betrouwbaarheid van de test verloren. Na opening van de verpakking is de gebruiksduur van de zelftest beperkt. Laat hem daarom verzegeld tot je hem daadwerkelijk gaat gebruiken.

Hoe voer je een zelftest op corona uit?
Wil je een zelftest doen? Eet, drink of rook dan niet vlak voor de test en snuit je neus eerst meerdere keren. Voer de test altijd uit in een droge omgeving. Neem het wattenstaafje dat bij de zelftest zit en steek deze in een van je neusgaten. Duw het staafje terwijl je er een zachte draaibeweging mee maakt op minder dan 2,5 centimeter van de rand van je neusvleugel. Draai het wattenstaafje vijf keer en strijk het staafje tegen de binnenkant van je neusgat. Herhaal dit vervolgens in je andere neusgat. Stop vervolgens het wattenstaafje in het buisje dat bij de zelftest zit en draai het gedurende 30 seconden rond. Doe dit nog eens 5 keer terwijl je in de zijkant van het buisje knijpt. Verwijder al knijpend in het buisje het wattenstaafje en bevestig de druppelaar die bij de zelftest zit op het buisje. Schud vervolgens goed, knijp in het buisje en druppel een aantal druppels in de monsteropening (bij sommige testen zitten de druppels al in het buisje en hoeft dit niet). Het resultaat lees je af na een kwartier tot een half uur na het afronden hiervan.

content-image content-image content-image

De testresultaten interpreteren
Na 15 tot 30 minuten verschijnt het testresultaat op de zelftest. Verschijnt alleen de controlelijn (C) en geen testlijn (T), dan is de uitslag negatief. Verschijnen beide lijnen, dan is de uitslag positief: er zijn dus antigenen van het coronavirus in het uitstrijkje uit je neusslijmvlies gevonden. Elke lichte verkleuring van de testlijn moet worden geïnterpreteerd als een positief testresultaat. Neem contact op met je huisarts of de GGD over wat te doen. Is de controlelijn niet zichtbaar? Dan heb je waarschijnlijk de test niet goed uitgevoerd en is deze ongeldig. Je kunt dan een nieuwe zelftest doen.

Hoewel een zelftest dus niet zo betrouwbaar is als een officiële PCR-test, is de accuraatheid nog steeds erg hoog. Met een positieve test kun je er dus van uitgaan dat je echt met een coronabesmetting te maken hebt.

delen