sluiten

7 voordelen van glasvezel internet

terug naar alle artikelen

image

Wil je een internetabonnement afsluiten, dan heb je over het algemeen drie verschillende typen verbinding om uit te kiezen: DSL-internet, kabelinternet of internet via glasvezel, als dat laatste tenminste al beschikbaar is op jouw adres. Dat is wel te hopen, want het is de beste optie die er is, maar het netwerk wordt momenteel nog uitgerold over Nederland. We bespreken in ieder geval zeven voordelen van glasvezel internet.

Geen verplicht televisieabonnement
In tegenstelling tot bij kabelinternet, bij je bij glasvezel als particulier niet verplicht er ook een televisieabonnement bij af te nemen. Niet iedereen wil immers tegenwoordig nog per se een televisieabonnement. Met streamingsdiensten als Netflix, NPO Plus, NLZIET, Videoland en Disney+ kijken veel immers nauwelijks nog naar lineaire televisie, en waarom zou je er dan voor betalen?

Hoogst haalbare snelheden
Internet via glasvezel biedt de capaciteit voor de hoogst haalbare internetsnelheden die op het moment mogelijk zijn voor consumenten en bedrijven. Hoewel ook kabelinternet behoorlijk snel kan zijn, liggen de maximale snelheden daarbij lager dan bij glasvezel internet.

Meest stabiele type internetverbinding
We willen niet alleen dat onze internetverbinding snel is, maar ook dat hij naar behoren werkt. Waar kabelinternet al redelijk stabiel is, is glasvezel internet wederom de overtreffende trap als het meest stabiele type internetverbinding dat je kunt krijgen. Je kunt er makkelijk met meerdere mensen tegelijkertijd gebruik van maken zonder daar hinder van te ondervinden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

content-image content-image content-image

Afstand geen factor
Bij internet via de telefoonlijn, ook wel DSL-internet genoemd, liggen de maximaal haalbare snelheden het laagst. Deze worden nog eens verder begrensd door de afstand van jouw woning tot de wijkcentrale. Hoe groter die afstand, des te lager de maximaal haalbare snelheden bij jou thuis. Dit is bij internet via glasvezel geen factor die meespeelt.

Downloadsnelheid en uploadsnelheid gelijk
Uniek voor een abonnement op glasvezel internet, is dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Dat wil dus zeggen dat je even snel data kunt versturen als ontvangen. Bij andere soorten internetverbinding ligt de uploadsnelheid een stuk lager dan de downloadsnelheid. Dit komt in het bijzonder van pas als je vaak grote bestanden moet versturen of uploaden.

Vrijheid van keuze
Bij kabelinternet is er per regio maar één aanbieder. Dat betekent dat je geen vrijheid van keuze hebt en het moet doen met de aanbieding die deze provider je doet, waarvan de kosten door het monopolie relatief hoog zullen zijn. Het glasvezelnetwerk is in tegenstelling tot de televisiekabel een open netwerk waar verschillende providers hun diensten op mogen aanbieden. Dat betekent dat je aanbieders kunt vergelijken en de meest gunstige voor jou kunt kiezen.

Ideaal voor bedrijven
Ben je op zoek naar goed zakelijk internet? Dan is glasvezel internet een uitstekende keuze. Door de stabiliteit van de verbinding ben je nagenoeg altijd online en de ruime bandbreedte en hoge snelheid zorgt ervoor dat je er prima met meerdere mensen tegelijkertijd gebruik van kunt maken. Ook leent het zich uitstekend voor videovergaderingen met een soepele verbinding en hoge beeldkwaliteit.

Nu verwacht je natuurlijk dat je met glasvezel internet ook het duurst uit bent. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Niet alleen verschillen de tarieven per aanbieder en per abonnement, maar het combineren van internet met televisie en vaste telefonie kan ervoor zorgen dat je in totaal alsnog niet duurder uit bent dan met een ander internetabonnement en televisieabonnement het geval zou zijn.

delen