sluiten

Bouwen aan teams

terug naar alle artikelen

image

Waar ik wel heel veel mee heb, is de samenstelling van een effectief team. Hoe bouw je nou een effectief team waarbinnen succes en geluk samengaan? Hierbij kun je onder meer kijken naar de thema’s Talent, Complexiteit, Ontwikkelfasen en Vertrouwen.

Talent binnen de puzzel
Allereerst is het goed te kijken naar welk talent je binnen je team in huis hebt . Een bedrijf met een goed personeelsbeleid kijkt altijd naar talent, maar wat zeker een mooi moment is om hiernaar te kijken, is als het team verandert. Bijvoorbeeld als er iemand weggaat en een nieuwe medewerker geworven dient te worden. Vaak zie je dan dat er een puzzelstukje gezocht wordt om de puzzel weer compleet te maken, maar dat er geen goed totaalbeeld is gemaakt van de complete puzzel. Ik heb in 2016 een team van vijf  mogen begeleiden, waarvan twee teamleden zouden gaan vertrekken en de overgebleven drie teamleden  nog slechts één teamlid wilden toevoegen. Hoe ziet de puzzel van vijf eruit? Hoe ziet de puzzel van drie eruit na het verlaten van de  twee teamleden? En wie (welk puzzelstukje) ga je toevoegen? Het team is na een teamscan nadrukkelijk gaan werven op talent en niet op CV of historie.

Complexheid relaties
Een tweede wezenlijke factor is de complexiteit van alle relaties in een team. Zowel kwantitatief als kwalitatief. Als je een team bent van twee  heb je samen slechts één relatie. Met zijn drieën ga je al naar drie relaties en met zijn vieren naar zes. Het aantal relaties verandert exponentieel ten opzichte van het aantal teamleden. Het wordt dus steeds complexer. Zeker als je dan ook nog gaat kijken naar de kwaliteit van al deze relaties en de onderlinge dynamiek. Bij een verandering binnen een team verandert de complete dynamische samenhang en moet je het team eigenlijk gaan benaderen als compleet nieuw team. Het gaat dan ook niet meer alleen om (aanvullend) talent, maar ook om interpersoonlijke relaties en reacties op elkaar. Gedrag wordt pas relevant in relatie tot een ander! Dit heeft dus grote invloed op de kwaliteit van de relaties onderling.

Vier fasen
Verder onderscheiden de meeste teamcoaches vier fasen bij de opbouw van een team. Als je op basis van bovenstaande deze vier fasen bekijkt, zul je zien dat het bouwen aan een team een on-going proces is en eigenlijk iedere dag aandacht vraagt. De fasen zijn: Forming, Storming, Norming en Performing. Je vormt eerst het team (forming)en dat kun je doen aan de hand van talent. Daarna zal het een tijdje onrustig zijn in het team (storming), waarbij alle gedragingen naar elkaar toe duidelijk worden en iedereen zijn of haar plek vindt en veiligstelt. Als iedereen weet waar hij of zij aan toe is en er duidelijke afspraken gemaakt worden (norming) dan pas kan het team echt gaan presteren en wordt het effectief (performing. Bij iedere verandering, niet alleen in teamsamenstelling, maar ook in een nieuwe context, kun je dit proces opnieuw afleggen met je team. Het is dus zeker niet gezegd dat je team altijd in de laatste fase blijft, ook al is het team al jaren bij elkaar.

Vertrouwen de basis
Als laatste is het goed te kijken naar de mate van vertrouwen binnen een team. Dat begint met het kwetsbaar op durven stellen van elkaar naar elkaar. De cultuurdragers hebben hierop de meeste invloed en de leidinggevenden kunnen deze cultuur van veiligheid faciliteren door zichzelf kwetsbaar op te stellen. Vanuit dit vertrouwen naar elkaar ontstaat er ruimte voor productieve conflicten, wat de basis legt voor commitment naar elkaar. Van daaruit neemt eenieder zijn of haar verantwoordelijkheid voor het team en dat leidt weer tot de juiste focus op het gezamenlijke resultaat. En in het allermooiste scenario het bereiken van de ultieme droom of collectieve ambitie.

Kortom. Het is geen sinecure een effectief team te bouwen en te houden. Zeker als succes ook nog samen mag gaan met geluk. Werkplezier en mooie resultaten kunnen alleen samengaan als iedereen de veiligheid voelt om zijn of haar talent te ontdekken en iedere dag te mogen leven!

delen