Events Word lid

sluiten

Wat zou de werkelijke huur voor je pand zijn..

terug naar alle artikelen

image

De locatie van je bedrijf. Het blijft voor velen een eeuwige twijfel. Ga je voor goedkoop of luxe? een locatie die je deelt met anderen? of toch een oudere karakteristieke locatie?. In de stad of toch aan de uitvalswegen?. En dus meteen ook de vraag; hoe zit het met de kosten? Wat past het beste bij jouw onderneming, een pand kopen of een pand huren?

Sites op internet helpen je een stuk op weg door vragen te laten stellen als “wil ik vaste kosten per maand of wil ik risico nemen in de groei of krimp van mijn kapitaal door de waarde van mijn pand?”. Typisch theoretisch geneuzel want de praktijk is natuurlijk heel anders! Iedereen weet inmiddels wel dat vastgoed kopen op termijn altijd goed is. En dat dus iedereen het liefste gewoon zou kopen. Daar hebben we geen vragenlijstjes of adviezen voor nodig. De harde werkelijkheid is helaas dat de meesten van ons geen lening van de bank krijgen om het pand te kopen. De startende ondernemer krijgt al helemaal geen krediet. Maar ook de ondernemer die tijdens corona slecht gedraaid heeft OF in een branche werkt waarvan de bank niet gecharmeerd is OF inmiddels al een lening op andere zaken heeft (zoals voorraad of wagenpark) OF geen onderpand kan bieden OF OF OF…… die krijgen dus geen lening voor het aankopen van hun bedrijfspand. Die ondernemers betalen waarschijnlijk iedere maand netjes het huurbedrag, maar kopen..  Helaas kan de bank daar niks mee. Ook niet als je aantoont dat je al 5 jaar lang maandelijks € 2.500,- huur betaald is dat nog teveel risico om een lening te verstrekken (waardoor de huisvestingskosten met 50% zouden dalen). En we accepteren dat maar gewoon. “Niks aan te doen”. Daar doet onze overheid niks aan. De banken maken tenslotte hun eigen regels.

Wat doet diezelfde overheid dan wel? Daarvoor moet je eens kijken op de subsidie-website van de Rijksoverheid en de gemeente. Daar staan -serieus- honderden subsidieregelingen beschreven voor de gelukkigen die wel vastgoed bezitten. Er zijn geldpotjes voor het geval je zonnepanelen wil, energiebesparingen doet, aanpassingen aan je pand maakt om de zwakkeren in onze samenleving aan het werk te krijgen, grasplakken op je dak legt en zelfs een pot geld voor als je een “insecten-hotel” op je dak maakt! Het resultaat? De vastgoedbezitters kunnen nog meer marge pakken, nog meer vastgoed aankopen en voor banken wordt de keuze nog makkelijker om vooral diegenen te financieren die een grote portefeuille met “pandjes” hebben. Vraag maar aan onze Pandjesprins Bernhard. En hoewel iedereen het beseft accepteren we dit systeem. Vreemd toch eigenlijk.

Moeten we de vastgoed bezitters (verhuurders) niet gaan verplichten openheid van zaken te geven wat hun pand werkelijk kost? Dus ook de rente, waardestijging en alle verkregen subsidies meenemen. Zet daar een fatsoenlijke marge op voor de verhuurder en laat dat bedrag betalen door de huurders. Ik denk dat er dan heel andere huurprijzen uit gaan komen. Klinkt als onmogelijk en dat zal het misschien ook zijn. Maar toch… het zou het allemaal wel een stukje eerlijker maken.    

Wilfred van Empel
Hertz Autoverhuur

Foto: Jeroen van Eijndhoven

Tags

delen

Hertz Tilburg

Ringbaan Noord 183
5046AA Tilburg
013-5436666

hertz-tilburg.nl/ Lees meer >

Ook interessant

De Glascentrale ziet vanuit duurzaam pand vraag naar glas toenemen
Arno Spierings van De Glascentrale in Tilburg heeft geen spijt van de verhuizing van zijn bedrijf drie jaar geleden. Qua ruimte, logistiek en op het gebied van energieverbruik werden er grote stappen voorwaarts gezet. “Eigenlijk zou het magazijn best wat groter mogen zijn...”
Crown Business Center realistisch over energiemaatregelen
Het moderne Crown Business Center in Rijen heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. “Toch ontkomen ook wij niet aan de hogere energieprijzen. Door het overzichtelijk te maken voor onze gebruikers hebben we het huurbedrag opgesplitst in huisvesting en een energiedeel”, zegt manager Geert-Jan van Bakel over het Center op Aeroparc.
Human2Human: de nieuwe klantrelatie
Vergeet Business2Business en Business2Consumer. Klanten verwachten steeds meer van leveranciers en dat vraagt om een eigentijdse manier van klantgerichtheid en commercie. Onderscheidende kracht is essentieel!
Aeroparc Gilze-Rijen biedt nog meer kleinschalig verhuur
Een gewilde plek voor bedrijfshuisvesting. Zo mag Aeroparc in Gilze en Rijen wel worden getypeerd. In enkele jaren ging de bezetting van dertig naar 85 procent. Tijd voor een nieuwe stap, een met mogelijkheden voor andersoortige, meer kleinschalige bedrijven.