44-AUTONIEUWS Auto Smolders Hyundai Kona 1 pagina foto1_edited

Hyundai Kona Electric is ook comfortabel

Elektrisch en comfortabel rijden tegen een nette prijs. Het is binnen handbereik met de Hyundai Kona. Met de elektrische versie van de SUV lijkt het Koreaanse merk in de roos te schieten. Immers, midsize SUV’s zijn razend populair en elektrisch rijden moet het, naast waterstof volgens Hyundai, helemaal gaan maken in ons land.

Duurzaam, vier procent bijtelling bij zakelijk gebruik, geen wegenbelasting en dat in combinatie met een auto met een volwassen ruimte en weggedrag. Het uiterlijk van de Kona Electric is niet anders dan dat van de benzineversie met een verschil de gesloten grille aan de voorzijde. De elektrische versie is met 4180 millimeter 15 millimeter langer dan de reguliere versie.

Voorzijde
Praktisch gemak integreert Hyundai in de telg onder meer met het stopcontact aan de voorzijde van de auto. De verlichte rand er omheen is tevens de batterij indicator. Accu vol betekent 482 kilometer rijden. Het accupakket is weggewerkt in de bodemplaat. De beschikbare binnen- en bagageruimte is daardoor uitstekend. Bovendien draagt het een laag zwaartepunt bij aan een goede wegligging. Hyundai levert de Kona vooralsnog met een 64 kWh-batterij. De versie met de 40 kWh volgt later. De sterke batterij zorgt voor een vermogen van 204 pk en een koppel van 395 Nm. Een sprintje van 0 naar 100 km/u verloopt in 7,6 seconden.

Onderhoud
En dan het opladen. Hyundai heeft gekozen voor een lithium-ion-polymeerbatterij in plaats van een conventionele nikkelmetaalhybridebatterij. Dit vanwege de ontlaad- en oplaadcapaciteiten en prestaties. Met een 100 kW snellader is de lithium-ion-polymeerbatterij na 54 minuten voor 80 procent opgeladen. De Kona Electric is standaard voorzien van een 7.2 kWh-kabel voor het ‘publiek opladen’. Ook een kabel voor een thuisstopcontact wordt meegeleverd. Er is een pakket samengesteld (1699 euro) waarmee thuis opladen in 9 uur en 35 minuten mogelijk is.

Voelbaar afremmen
Elektrisch rijden vraagt weinig inlevingsvermogen. In het instrumentenpaneel achter het stuur en op de display in de middenconsole wordt alle informatie weergegeven: van rijsnelheid tot accustatus. Fijn is het head-up display dat volop rijinformatie projecteert op de voorruit. Prijs vanaf 39.195 euro.
Kom nu naar Auto Smolders en vraag een proefrit aan.

Eindhoven: Vaalserberg 2, T 040-2911 800
Tilburg: Kraaivenstraat 16, T 013-5286 900
Westerhoven: Lange Akkers 2, T 040-2014 888